Lelépő
Image default

Különleges fényjelenséget fotóztak a Bakonyalján húsvétkor

Deák István készített látványos fotókat a Bakonyalján, Császáron megjelent naphalóról. A különleges fényjelenségbe nem futhatunk bele minden nap, a fotósnak azonban húsvétkor sikerült elcsípnie a legszebb pillanatokat.
 
A melléknap, vagy más néven naphalo egy egészen különleges légköri fénytünemény. A jelenség a napkorongtól két oldalon elhelyezkedő fényes foltok formájában jelentkezik, amelyek lehetnek fehérek, de gyakran színesek. 
 
 
A melléknapokat a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre. 
A tudományos magyarázat szerint a melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el.
 
 
Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül.
 
Szívesen nézegetnél még képeket hasonló csodálatos fényjátékokról? Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogyan nyílt meg a mennyország kapuja Esztergom közelében, itt arról láthatsz képeket, miként borította aranyba a januári nap Répáshutát, itt pedig a Tar-kő bámulatos naplementéjét megörökítő fotókban gyönyörködhetsz.
 
Lelépő.hu, fotók: Deák István

Kapcsolódó