Lelépő
Image default

Jelentős összeggel támogatja az EU az egyik legveszélyeztetettebb örökségünket

Tízezer eurós, azaz nagyjából négymillió forintos támogatást nyert a fővárosi helyszín.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, idén is meghirdette az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet a veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programját, melynek előválogatási listájára a miskolci Herman Ottó Múzeum épülete és a budapesti Memento Park is kiderült.

A hét támogatott helyszín listáját most hirdették ki.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy tízezer euró, mintegy négymillió forint támogatást nyújt hét veszélyeztetett európai kulturális örökségi helyszín, köztük

a Budapest mellett található Memento Park (Szoborpark) megőrzésére.

Az idei kedvezményezettek között szerepel még a belgiumi Kortrijk vasútállomása, a mostari partizán emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina), a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Georgia), a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország), a Sveti Stefan pastrovici kultúrtáj (Montenegró), valamint a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia) is.

Mint ismert, az 1989-90-es rendszerváltás során a kelet-európai országok közvéleménye szembefordult a kommunista korszak emlékeivel. Magyarországon egyedülálló politikai és társadalmi kompromisszum keretében a Memento Parkba helyezték a propagandaszobrokat, különleges történelmi múzeumot és oktatóközpontot létrehozva.

Lelépő.hu, fotók: Memento Park

Kapcsolódó