Lelépő
Image default

Átadták az ország legmenőbb látogatóközpontját a Mecsekben

Erdei iskolát is magában foglaló új természetismereti látogatóközpontot adtak át a Pécs és Komló között álló Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságágában kedden.
 
A Mecsekerdő Zrt. által létesített ötszáz négyzetméteres Mecsek Discovery Center (MDC) névre keresztelt komplexumban a Mecsek kulturális és természeti világát bemutató kiállítás és erdei iskola kapott helyet. A beruházás keretében a közel nulla energiaigényű épület földszintjén egy száznegyven négyzetméteres kiállítótér létesült, ahol – egyebek mellett – forrást bemutató dioráma, magasles és borzvár, távcsövek, beépített kulcsos turistaház – várja a látogatókat, míg a felső szinten korszerű oktatási tereket alakítottak ki.
 
 
A digitális tartalmakkal is gazdagon fűszerezett kiállítást a Mecsek Discovery Center mobilapplikáció teszi teljessé, amelyben helyet kaptak a közeli Mecsextrém parkot övező Mókus tanösvény állomásaihoz tartozó feladatok is. A beruházás 1,7 millió eurós támogatású, a magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program INTERREG pályázatának támogatásával valósult meg. Az EAGLE névre keresztelt turisztikai projekt keretében infrastrukturális fejlesztések, turisztikai és ismeretterjesztő szolgáltatások valósultak meg a Dráva folyó két oldalán, Horvátország északkeleti és Magyarország délnyugati részén.
 
 
A program keretében Horvátországban egyebek mellett új kilátó épült, valamint egy tájház és egy borospince rekonstrukciójára is sor került, de a projekt emellett természetismereti és túravezetői képzéseket, kerékpáros- és madármegfigyelő rendezvényeket is magában foglal.
 
Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója a keddi eseményen azt mondta: vállalatuk erdei iskolai programjain évi hét-tizennégyezer diák vesz részt, a beruházással pedig – fűzte hozzá – mostantól még több lehetőség nyílik azok számára, akik autentikus módon szeretnének megismerkedni az erdők világával.
 
 
Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet: a Mecsekben számos ökoturisztikai fejlesztés valósult meg, s a korábbiakhoz képest összehasonlíthatatlanul gazdagabbá vált mára a térség ilyen szempontból. A beruházások, mondta, azt is szolgálják, hogy a gyerekek a természet ismerete és szeretet mellett nőhessenek fel.
 
Ha pedig az új látogatóközpont miatt a Mecsekben járunk, érdemes bejárnunk az erdőt, hogy kihasználva a szezont, friss medvehagymát gyűjtsünk. Ráadásul újraindultak a Zselici Csühögő szerelvényei is Almamellék és Sasrét között. Hamarosan pedig egy új kerékpárutat is kipróbálhatunk majd ezen a vidéken.
 
lelépő.hu, fotók: Pelsőczy Csaba

Kapcsolódó