Lelépő
Image default

Látványos videó mutatja be, hogyan újult meg a XIII. századi romtemplom

A leromlott állapotú Árpád-kori emlékhelyet mintegy ötven millió forintból állították helyre egy vállalati kezdeményezés révén és pénteken adták át a nagyközönségnek a Pest megyei Tök nagyközség határában.

A 13. századi templomrom a ROM Vándor program első állomásaként újult meg. A munkálatok során a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával megerősítették a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak kétirányú megközelíthetőségét.

A Market Építő Zrt. önkéntes, társadalmi felelősségvállalási tevékenységének részeként indította el a ROM Vándor programot, amelynek legfőbb célja építészeti örökségeink újrafelfedezése, megóvása és népszerűsítése, többek között azok felkutatásával, szakszerű helyreállításával, valamint a romemlékek környezetének megújításával – áll a kiadott közleményben.

A program több mint száz romemlék feltérképezésével, és mintegy ötven helyszíni bejárásával kezdődött.

Ezek közül tizenkettőt választottak ki a szakemberek, amelyek mindegyike más-más minőségű beavatkozást igényel. A rehabilitáció a romok állagmegóvási, konzerválási, kisebb restaurálási munkálatait, és a műemlékek környezetének rendezését foglalja magába.

A templomrom története kevéssé ismert.

Írásos emlékek alig állnak rendelkezésre a majd nyolcszáz éves egyházi épületről, illetve a közelében felépült középkori faluról.

A török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett ez a vidék, ami a templom sorsát is megpecsételte. A templom nagy része leomlott, de a még álló falai elérik a hat méteres magasságot.

A 2000-es évek elején régészeti feltárásokat végeztek a területén, amit részleges felújítás követett.

Ennek köszönhetően sikerült a pusztulást megállítani, azonban az elmúlt több mint húsz év környezeti hatásai felgyorsították az állagromlást, emiatt időszerűvé vált az újabb beavatkozás. Emellett a romemléket teljesen körbevevő magántulajdonú szántóföld is egyre közelebb került a falakhoz, lehetetlenné téve annak megközelítését.

A tájékoztatás szerint a ROM Vándor programban már előkészítés alatt van a második helyszín Aszófőn, a Kövesdi templomromnál.

(Forrás: MTI, fotó és videó: Market)

Kapcsolódó