Lelépő
Image default

Virágba borult az ország leghíresebb mandulafája

Február utolsó napjára csodálatos virágzásnak indult a budapesti Gellért-hegyen, a Sziklakápolnánál található mandulafa. Az Instagramerek kedvenc fájáról várhatóan az idei szezonban is több száz fotó lepi majd el a közösségi oldalakat.

Már az Árpád-korban is voltak mandulafák hazánkban

A mandulafa őshazájának Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia tekinthető, hazánkba a Kárpát-medencébe délről, olasz közvetítéssel érkezett a feltételezések szerint. Úgy tudni, már az Árpád-korban is ismert és termesztett fa volt, így

gyakran ültették a kolostorkertekbe és a főúri kertekbe is.

A környezet azonban nem mindenütt volt kedvező a számára, mivel egyrészről a meleget, másrészről pedig a száraz, meszes talajt kedveli.

Imádják a mandulafák a budai hegyoldalt

Magyarországon főként azokon a területeken található, ahol a szőlő is termeszthető. Az ország híres borvidékei, mint például a szekszárdi, villányi és pécsi hegyoldalak, valamint a Balaton-felvidék és Hegyalja mindig csodálatos látványt nyújt a mandulavirágzás idején. A sorból persze Buda sem maradhat ki.

Egyes feltételezések szerint a Gellért-hegyi mandulafákat a török megszállás ideje alatt ültetétték, a Főkert információi szerint azonban az is lehet, hogy Kerkápoly Károly vagy a főváros kertészei ültették őket ide.

Viharos évszázadokat éltek át az itt található mandulafák, láttak világégést, szemtanúi voltak a háború utáni újjáépítésnek, a kommunizmus sötét pillanatainak és annak is, amikor a Sziklakápolnát vasbeton fallal zárták el a hívek elől.

De látták Pest, Buda és Óbuda egyesülését, a Szabadság-hídon átzakatoló első villamost és megannyi tűzijátékot. Mi pedig örülhetünk annak, hogy minden évben varázslatos virágzásukkal örvendeztetnek meg bennünket és lehetőséget adnak arra, hogy velük ünnepeljük a tavasz beköszöntét.

Ezt olvastad már?

Február utolsó napjaiban országszerte virágzásnak indultak a mandulafák. Az elképesztően szép, púderrózsaszín szirmokat bontogató fák látványa minden évben mágnesként vonzza a turistákat.
Idén sincs ez másként. Összegyűjtöttük azokat a helyeket, amelyeket érdemes felkeresnünk, ha a páratlan virágözönben gyönyörködnénk.

Ide menj, ha a mandulafa-virágzásban gyönyörködnél

Lelépő, Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó