Lelépő
Image default

Hatalmas siker! Magyar cukrász nyert a luxemburgi világbajnokságon

A legjobbnak ítélt brémai muzsikusok című Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló cukrászalkotás hosszú hónapok munkájával készült el – írja a veol.hu.
 
A közel másfél méter magas remeket a legnagyobb körültekintés mellett szállították két részletben a verseny helyszínére, így szerencsére épségben megérkezett, majd a mű helyszíni összeállítása után értékelhette a zsűri az alkotást. 
 
 
A négyévenként megrendezett, Luxemburgban tartott Culinary World Cupon – magyarul gasztronómiai világbajnokságon, amely nemcsak cukrász-, hanem szakács- és csapatverseny is – a témát szabadon választhatták meg a díszítőcukrászok, ugyanakkor bizonyos technikai feltételeknek meg kellett felelnie az alkotásoknak, mondta el a veol.hu érdeklődésére Steierlein-Reichert Míra, aki
 
nem először vett részt nemzetközi versenyen, de a legszebb eredményét most érte el.
 
A témaválasztás kapcsán elmondta, igyekeztek olyan ötletet megvalósítani, ami az erősségei közé tartozik. Mivel az állatábrázolás áll hozzá a legközelebb, ezért adta magát A brémai muzsikusok című mese négy szereplője, és a történet jellegzetes tetőpontja, amikor a négy jószág egymás hátára állva néz be a betyárok házába. A téma azért is volt szerencsés választás, mert ezt a történetet szinte mindenki ismeri, nemzetiségre való tekintet nélkül.
 
 
A díjnyerte alkotás méretében és technikai megvalósításában is kiemelkedett a mezőnyből: a versenyzők többsége ebben a cukrászartisztikai kategóriában inkább kisebb, akár miniatűr elemeket felsorakoztató művekkel nevezett. A díszítőcukrász elmondta, bár a merevítéseket leszámítva ehető alapanyagokból készült az alkotás – alapja cukormasszával összegyúrt puffasztott rizs, ami megszáradva szilárddá vált –,
 
mindenekelőtt egy dizájntermékről, és nem ehető süteményről van szó.
 
Pintér Zsolt a veszprémi Kokó Cukrászda ügyvezetője elmondta, az alkotás a következő hetekben a Március 15. utcai egységben látható, középtávú céljuk pedig, hogy létrehozzanak egy olyan dizájnműhelyt, ahol A brémai muzsikusok és Míra korábbi alkotásai – például a hét vezért és a turult ábrázoló mű, vagy a Szent Istvánt megjelenítő dísztorta – is állandóan látható lehet.
 
Forrás: Veol, fotók: Facebook

Kapcsolódó