Lelépő
Image default

Ilyen varázslatosan szép a csillagos égbolt a Madarasi Hargitán – Képgalériával

A Transylvanian Photos zseniális képsorozatot osztott meg Facebook oldalán a Madarasi Hargitáról, ahol a nyári éjszakákon pazar látványban lehet részünk. A varázslatos csillagos égbolton, még az Androméda-galaxis is látszott szabad szemmel.

A Madarasi-Hargita Erdély talán leggyönyörűbb hegyvidéki területe, amely ideális helyszín a csillagos égbolt megfigyeléséhez. Az alacsony fényszennyezés miatt, megfelelő időjárási körülmények és tiszta légkör esetén páratlan látványban lehet részünk.

Tiszta éjszakán számtalan csillagot láthatunk az égen, ráadásul ragyogásukat is sokkal intenzívebbnek érezhetjük. De megcsodálhatjuk a Tejútrendszert is és időszakosan meteorzáporokban is gyönyörködhetünk. A nyári időszakban a meteorok száma az átlagosnál nagyobb, így

egy egész éjszakát eltölthetünk a vadászatukkal.

A Transylvanian Photos ezek közül többet is megörökített. A Madarasi Hargita felett a fényes csillagok, a Tejút mellett hullócsillagok is feltűntek, ezek pedig csodásan vissza is köszönnek a fényképeken.

Ráadásul még az Androméda galaxis is megmutatkozott.

Az Androméda-galaxis (M31) egy nagy, spirális alakú galaxis a Tejútrendszerünkön kívül. Az Androméda-galaxis a legközelebbi szomszédos galaxis a miénkhez, de így is körülbelül 2,537 millió fényévre van tőlünk. Ez azt jelenti, hogy amikor az Androméda-galaxist nézzük például a Madarasi Hargita pazar vidékén, valójában annak a fénye 2,537 millió évet tett meg, hogy elérjen minket.

Varázslatos asztrofotókat rendszeresen megosztunk a Lelépőn. Ebben a cikkünkben a Mátra, ebben pedig a Hortobágy feletti csillagos égbolt kapott főszerepet.

Lelépő, fotók: Transylvanian Photos hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó