Lelépő
Image default

Hamarosan kezdődik az év legszebb időszaka az ország első számú botanikus kertjében – Jön a lótuszvirágzás

A lótuszvirágzás időszaka kiváló lehetőséget kínál arra, hogy közelebbről is megismerjük ezt a lenyűgöző növényt és annak szimbolikáját. A Nemzeti Botanikus Kert folyamatosan figyelemmel kíséri a virágzás alakulását, várva a nyílás intenzívebb szakaszát.

Minden évszakban csodákat tartogat Vácrátót

Hamarosan megkezdődik az év legszebb időszaka az ország első számú botanikus kertjében, Vácrátóton. A Nemzeti Botanikus Kert közleménye szerint az elmúlt napokban

a megszokottnál két héttel korábban kinyíltak az első lótuszvirágok a Nagy-tavon.

Az indiai lótuszt négy éve telepítették be, és azóta minden évben gazdag virágzással örvendezteti meg a látogatókat egészen az első hideg őszi napokig.

A lótuszvirágzás különleges látvány, amely magával ragadja a természet szépsége iránt érdeklődőket. A lótuszvirágok nemcsak gyönyörűek, hanem

mély szimbolikus jelentéssel is bírnak.

A kelet-ázsiai kultúrák egyik legmegbecsültebb növényeként a lótusz a hindu mitológiában a Föld trónusaként, a világ jelképéül szolgál. A buddhizmusban Buddha egyik kedvenc virága, a spirituális ébredés szimbóluma. A kínai kultúrában pedig a tisztaságot, a becsületességet és az erényt jelképezi.

Érdekességek a lótuszvirágról

1. Egyedülálló tulajdonságok

A lótuszvirág képes a víz szennyeződéseit eltávolítani, és önmagát tisztán tartani. Ezt a különleges tulajdonságot „lótusz-effektusnak” nevezik. A lótusz levelein található mikroszkopikus pórusok révén a vízcseppek és a szennyeződések egyszerűen lecsúsznak róla.

2. Hosszú életű magok

A lótusz magjai rendkívül hosszú ideig megőrzik csírázóképességüket. Egy kínai ásatás során találtak egy több mint 1000 éves lótuszmagot, amely még mindig képes volt kicsírázni.

3. Ehető részek

A lótusz különböző részei, beleértve a gyökereket, szárakat, leveleket és magokat, mind ehetők és számos ázsiai konyhában használatosak. A lótuszgyökér ropogós és enyhén édeskés ízű, míg a magokat gyakran desszertekben és italokban használják fel.

4. Színváltó virágok

A lótuszvirágok különleges tulajdonsága, hogy napközben megváltoztatják színüket. Reggelente halvány rózsaszín vagy fehér színben pompáznak, majd a nap folyamán egyre élénkebb rózsaszínűvé válnak.

A lótuszvirágzás nemcsak a természet szépsége iránt érdeklődőknek nyújt felejthetetlen élményt, hanem mindenkinek, aki szeretne egy kis nyugalmat és harmóniát találni a rohanó hétköznapokban.

Lelépő, fotók: Nemzeti Botanikus Kert

Kapcsolódó