Lelépő
Image default

Az ország egyik legféltettebb kincséhez nyílt látványrestaurátor-műhely a Nemzeti Múzeumban

Látványrestaurátor-műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban: a kiállítótérben elhelyezett üvegfalú műhelyben szakemberek a múzeum egyik legértékesebb műtárgyát, a Seuso-tálat restaurálják.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a látványrestaurátor-műhely megnyitóján elmondta, hogy ahhoz, hogy a közönség figyelmét fenntartsák, innovatív megoldásokra is szükség van. Az egyik első ilyen a látványrestaurátor-műhely megnyitása, amelynek technikai felszereltsége a legmodernebb,

világszínvonalú háttérrel tudják a világ egyik legértékesebb műtárgyát restaurálni.

Kiemelte: amikor több mint egy éve főigazgatónak kinevezték, azzal szembesült, hogy már fél éve nem láthatja a nagyközönség a Seuso-kincs névadó darabját, amely egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a lelet a Kárpát-medencéből származik.

A két hete elkészült, eddig próbaüzemben működő műhelyben a közönség láthatja a tálat, amit a látogatók nagy érdeklődéssel fogadtak.

A műhely jelentősége abban áll, hogy a közönség megismerheti műtárgyat és azt a folyamatot is, amelynek révén a műtárgy kiállítható állapotba kerül.

A látványrestaurátor-műhely létrehozása inspirációt, ösztönzést jelenthet a fiataloknak, hogy ők is ezt a szakot, pályát válasszák. Szükség van képzett szakemberekre, ez a műhely arra is jó, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a gyönyörű szakmára – jegyezte meg L. Simon László.

Úgy tudni, a következő látványrestaurátor-műhelyt az esztergomi várban a jövő év elején valósítják meg.

(Forrás és fotók MTI, Lakatos Péter)

Kapcsolódó