Lelépő
Image default

Fantasztikus fogások kíséretében mutatkoznak be az újborok Badacsonyban

A Balaton minden évszakban jó választás, Badacsony pedig ősszel is tárt karokkal várja a gasztronómia és különösen a borok iránt érdeklődőket, hiszen ilyenkor mutatkoznak be az újborok, az alkalom pedig jó lehetőséget biztosít a számvetésre és a szezon értékelésére is.

Az idei nyár száraz időjárási körülményei kihívások elé állították a szőlőtermelőket. Nem volt ez másként a Laposa Birtok esetében sem, ahol a korai érésű fajták kisebb mennyiségben termettek az előző évekhez képest. Főként ez elmondható a leghamarabb beérett fajtákról, így az illatos Ottonel, a Sárga muskotály és a fiatal telepítésű szőlőkről. Augusztus végén szerencsére megérkezett a csapadék, mellyel helyreállt a rend, utolérték a szőlők a beérést.

2022-ben kiemelkedő a Szürkebarát, mely meglepően jó egyensúlyban levő cukor-savval érkezett, ez pedig a legtöbb évjáratban igen ritkának számít.

A nyár után pedig az ősz is tartogatott meglepetéseket a mostani folyamatos eső ugyanis kifejezetten megnehezíti a birtokon a szüreti munkálatokat, így a kései szüretelésű fajták még várakoznak. A Birtok szakértői szerint

egy olyan esőmentes hétre lenne szükség, ami lehetővé teszi ezeknek a leszedését is.

A klímaváltozás folyamatához is alkalmazkodniuk kell a borászoknak. A Badacsonyi-borvidéken is megmutatkoznak a jelei, hiszen a szüretet hamarabb kellett elkezdeni és a kékszőlők esetében is korábbi érés volt tapasztalható. Ez önmagában nem jelent azonban hátrányt, hiszen biztonságosabbá teszi a bogyók beérését.

Mindezek ellenére azonban a környezeti behatások nem befolyásolták a megszokott éves mennyiséget.

A Laposa Birtokon a szüreti időszak mindig az illatos fajtákkal kezdődik, most sem volt ez másképp.

Ottonel muskotály és Sárga muskotály került először a présbe. November közepére már debütálnak legfrissebb és legújabb tételeik is, elsőként a Laposa Illatos, majd Laposa Friss és nem sokkal később pedig Laposa Rosé.

A Laposa Illatos az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb tételük, illatos, kedves, elegáns. Illatában a zamatos, friss barack jelentkezik, és enyhe parfümösség jellemzi. Ízében ropogós és lédús gyümölcsök, élénk, mosolygós jegyeket tapasztalhatunk. Enyhe maradékcukrával a hölgyek első számú kedvence.

A Laposa borok mellett fantasztikus ételeket is kóstolhatunk.

Éppen étlapváltás következik a Hableányban, jövőhéttől jönnek a téli fogások,

így most hétvégén van az utolsó lehetőségünk arra, hogy az őszi szezon legjobb fogásaiból falatozzunk az újbor mellé.

Az elmúlt hetekben kimondottan a nagy kedvencek közé tartozott a Lazacpisztráng ceviche – uborka – tejföl, melyhez tökéletes párosítás a 2022-es Laposa Friss. Több maradékcukorral rendelkező Laposa Illatoshoz pedig jól passzol a Tápióka puding málnával és pisztáciával.

Érdemes a hétvégén a Balaton felé venni az irányt, ugyanis most szombaton, november 19-én jön a Badacsonyi Újbor Kóstoló, melynek a Hableány ad otthont. Összejönnek a badacsonyi borászatok, és amellett, hogy az érdeklődők megkóstolhatják a 2022-es tételeket, a borászok is kicsit lazíthatnak, szakmázhatnak és megkóstolhatják egymás borait. Idén előszőr Mesterkurzussal is készülnek – Kéknyelű Kerekasztal beszélgetésre és kóstolóra invitálják az érdeklődőket Békássy Gábor, Laposa József és Istvándy Gergely vezetésével.

Lelépő.hu, fotók: Laposa Birtok

Kapcsolódó