Lelépő
Image default

Módosítják a KRESZ-t az elektromos rollerek miatt

Az új KRESZ-szabály értelmében a 25 kilométer/órás végsebességű elektromos rollerek kerékpárnak, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak minősülnének.
 
A Magyar Nemzetnek nyilatkozott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár az új tervezetről, hozzátéve, a javaslat már a közlekedési minisztériumnál van. Kiemelte, az elektromos rollerekre vonatkozó szabályozás illeszkedni fog az uniós nagyvárosokban már életbe lépett formulához.
 
 
A 25 kilométer/órás végsebességű elektromos rollerekre, elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra. Révész felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a szabályok a kis sebességű e-rollerekre, segwayekre és a rollermegosztó szolgáltatások eszközeire vonatkoznak.
 
 
A gyors rollerek viszont más szabályozás alá esnek: ha a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, már segédmotoros kerékpárnak minősül majd. A segédmotoros kerékpár használatához kötelező a bukósisak, viszont a rollerezők közül senki sem hord ilyet. Tehát azoknál a rollereknél, ahol 25 kilométer/óra sebességnél gyárilag lekapcsol a motor, egységesen az unióban kerékpárokra vonatkozó szabályozás van érvényben.
 
Lelépő.hu

Kapcsolódó