Lelépő
Image default

Az év végén ismét megtelnek a magyar szálláshelyek

November első felében országos viszonylatban közel tizenöt százalékkal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma tavalyhoz képest, emellett a foglaltság is emelkedett. A lendületet tartva további növekedésről tanúskodnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai az év hátralévő részében is. Már most magasabb az előfoglalások szintje az év utolsó két hónapjára, mint egy éve ilyenkor és kiderült az is, többen töltik a karácsonyt szállodában, mint tavaly.

Az év végi hajrát szállodában pihenjük ki idén

Magas utazási kedv jellemzi az év utolsó két hónapját a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint. Novemberre eddig 4,5 százalékkal, decemberre pedig 3,6 százalékkal magasabb az előfoglalások száma, mint egy éve ilyenkor.

A szálláshelyek a tavalyi 3,9 millióhoz képest több mint 4 millió vendégéjszakát regisztráltak az NTAK-ban. Az utazók ezek többségét vidéken fogják tölteni, ugyanakkor az előfoglalt budapesti vendégéjszakák száma negyedével több, mint 2022 hasonló időszakában.

A fürdővárosok mellett az adventi vásárok vonzzák a turistákat

Év végén is vidéki úticélt választ a belföldi utazók háromnegyede,

míg a külföldiek kétharmada a fővárosban foglal szállást. Az adatok alapján Budapest mellett Bük-Sárvár, valamint Hévíz térségek kerülhetnek a leglátogatottabb desztinációk közé.

Az adventi vásárok és a fürdővárosok hívogatják ilyenkor hazánkba leginkább a külföldi vendégeket. A november-decemberi időszakra Csehországból érkezett eddig a legtöbb, huszonháromezer előfoglalás. A spanyol vendégek körében is hasonlóan népszerű hazánk, közülük huszonkétezren jelentkeztek be előre magyar szálláshelyekre, és várhatóan az osztrák és az olasz turisták száma is húszezer körül alakul.

Többen töltik szállodában a karácsonyt idén, mint 2022-ben

Az utolsó hónapokban a belföldi vendégek is útnak indulnak. Novemberre már eddig két százalékkal magasabb a belföldi foglalások száma, mint 2022-ben ilyenkor.

A karácsonyi időszakra pedig a tavalyihoz képest is három százalékkal több vendégéjszakát foglaltak a hazai vendégek.

Az NTAK adatokból az is kitűnik, hogy a családok idén már jóval korábban elkezdték megtervezni az év végi pihenésüket. Az előző évek trendjeit követve

egyre több magyar tervezi, hogy elutazik karácsonykor,

és szerettei körében, magyarországi szálláshelyen kapcsolódik ki.

Az NTAK adatai alapján a legtöbb vendég másodmagával éjszakázik majd a szálláshelyeken. Minden harmadik foglalás során két éjszakára vesznek ki szállást, minden negyediknél pedig több mint három éjszakát maradnak a vendégek. Az előfoglalási adatok alapján 2023 hátralévő részében a kikapcsolódni vágyók mintegy háromnegyede szállodákban pihen majd.

Lelépő, Fotók: Advent Pécs

Kapcsolódó