Lelépő
Image default

Brutális kánikula várható, életveszélyre is figyelmeztetnek a szakemberek

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn 0 órakor. A kánikula miatt hozott, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Magyarország területét is eléri.

A melegedés a hét első felében folytatódik, és egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, hajnalok. A hét közepén egy gyenge hidegfront mérsékelheti a meleget.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de

különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Azt ajánlják, hogy a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is. Kiemelték:

gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő.

Érdemes célba venni Magyarország csodálatos vízpartjait. Ebben a cikkünkben öt remek állóvizet ajánljunk, amit mindenképpen érdemes kipróbálni idén nyáron. Van, ahol túrázni, máshol strandolni, megint máshol horgászni érdemes. A rekkenő hőségben érdemes a túrázást elnapolni és a vízpart örömeit kihasználni. A fővárosban is remek lehetőségek várnak ránk. Például a Városligeti csónakázó tónál, ahol már nem csak csónakot és vízibiciklit, de SUP-ot is bérelhetünk.

Lelépő, fotó: Unsplash

Kapcsolódó