Lelépő
Image default

Interaktív térképen fedezhetők fel a főváros legrégebbi és legszebb üzletei

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) a Budapest 150 eseménysorozathoz kapcsolódva elindította a Védett üzleteink programot. Ezzel a megszűnés vagy jelentős átalakítás, korszerűsítés által veszélyeztetett régi üzletek, vendéglátóhelyek értékeire kívánja felhívni a figyelmet. Ezek szemléltetéséhez interaktív térkép is készült.

Az MKVM által indított programban főként belvárosi régi üzletek, szállodák és vendéglátóhelyek, éttermek, kiskocsmák, kávéházak, cukrászdák szerepelnek, olyan helyszínek, mint

az Astoria Szálló, a Duna Intercontinental Szálloda, a New York Kávéház, a Gerbaud vagy a Ruszwurm Cukrászda.

A cél a nagy múltú üzletek és vendéglátóhelyek portáljainak és belső berendezéseinek eredeti helyükön történő megőrzése, védelme, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a még menthető értékek múzeumba kerülése.

A fókusz a valamilyen szempontból fenyegetett, bezárás vagy korszerűsítés előtt álló létesítményeken van.

A Védett üzletek programmal az intézmény az aktív társadalmi szerepvállalás részeként tájékoztatja a közvéleményt. Emellett célként tűzték ki azt is, hogy szakmai összefogásra és szélesebb társadalmi együttműködésre hív. A már műemléki védettséget élvező vagy védésre javasolt üzletek listája mellé azok történetét, archív fotókkal színesített leírások néhány rövidfilmmel egyetemben megtekinthetjük.

Az egyes helyszínek interaktív térképen is felfedezhetők – itt egyelőre fővárosi látnivalókat böngészhetünk. A megismerésüket a tervek szerint belvárosi élményséták is segítik majd.

Lelépő, fotók: MKVM, Fortepan, New York Kávéház

Kapcsolódó