Lelépő
Image default

Így néz ki több százmillió forintnyi természetvédelmi érték, ha beköszönt a tavasz

Virágzásnak indult az illír sáfrány, példányainak százai bontogatják szirmaikat a Sellyei Arborétumban.

Csodálatos látványt nyújt az illír sáfrány virágzása a Sellyei Arborétumban. A lila szirmú parányi virágok százai összefüggő szőnyeget alkotva varázsolják el a kirándulókat.

Az illír sáfrányról

Öt-tizenöt centiméter magas, hagymagumós évelő növény. Tőálló levelei keskenyek, szálasak, közepükön egy fehér, vaskos hosszanti csík fut végig. Ugyancsak tőálló virágát hártyás fellevél borítja.

Lepellevelei hosszú csövűek, színük a halványlilától a sötét ibolyaszínűig terjed és a hozzá megtévesztésig hasonló kárpáti sáfránytól foltnélkülisége különbözteti meg. A három külső lepelcimpa belső oldala lila, a külső pedig fehér, a föld alatt még folytatódik.

Példányonként ötvenezer forintot ér

Kedvelt kerti dísznövényként számos színváltozatú fajtáját nemesítettek ki. A növény napfénykedvelő, a talaj tekintetében nem igényes és nagyon jó hidegtűrő.

Az illír sáfrány Magyarországon védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

Ezt olvastad már?

„Már előbújtak az első medvehagymák, indul a medvehagyma-szezon” – adta hírül közösségi oldalán a Mecsekerdő Zrt.

Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett növény. A jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövényt előszeretettel szüretelik az erdőben járók.

Hihetetlen, de máris kezdődik a medvehagyma-szezon a Mecsekben

Lelépő, fotók: Györkő Zsombor

Kapcsolódó