Lelépő
Image default

Van valami, amiben Budapest megelőzte Montrealt, Bangkokot és Zürichet is

A hivatásturizmus lesz az ágazat motorja ősszel, nagy lendületet vett az üzleti rendezvények, konferenciák, kongresszusok piaca, ahol a május mellett az október az év legnagyobb forgalmú hónapja – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A világ nagyvárosait utasította maga mögé Budapest

Az üzleti turizmus gyors ütemű növekedésnek indult. A szövetségi nagyrendezvények száma alapján a konferenciavárosok legfrissebb globális rangsorában Budapest a huszonkettedik helyezést érte el.

Ezzel négy helyet javított a magyar főváros a 2019-es helyezéséhez képest.

A nemzetközi konferenciavárosok rangsorában Budapest olyan városokat utasított maga mögé, mint Montreal, Mexikóváros, Varsó, Edinburgh, Bangkok, Isztambul vagy épp Zürich.

Németek, koreaiak, és amerikaiak is hazánkba jönnek a munkájukkal összefüggésben

A sikerhez a magyar főváros könnyű megközelíthetősége, az inspiráló környezet, a megbízható infrastruktúra, a professzionális szolgáltatói háttér és a biztonságos környezet mellett hozzájárulnak az elmúlt évek fejlesztései is. Budapesten például csak ebben az évben tíz új szálloda lépett piacra több mint ezeregyszáz szobával. A rendezvények számára immár kilencvenkét rendezvényhelyszín áll rendelkezésre. Ráadásul két, ezer fősnél is nagyobb befogadóképességű komplexum várja már a konferenciázókat, a Budapest Kongresszusi Központ és a felújított Hungexpo.

Úgy tudni, elsősorban a külföldiek jóvoltából csaknem tíz százalékkal nőtt az üzleti utazók száma 2022-höz képest az év első kilenc hónapjában. A legnagyobb érdeklődés Németországból, Dél-Koreából, az Egyesült Királyságból, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Izraelből és Ausztriából tapasztalható.

A konferenciapiaci megrendelők java része is ezekhez az országokhoz volt köthető. Emellett

jelentős volt a skandináv országok, valamint Olaszország, Ausztria és Svájc súlya is.

A hivatásturizmusban a főváros kiemelt szerepet játszik. Az elmúlt évben például a Budapesten tartott nemzetközi konferenciák közel nyolcvanhat százalékát és a belföldi szervezésű események ötvenegy százalékát is a főváros fogadta.

Lelépő

Kapcsolódó