Lelépő
Image default

Valaha mesebeli kastélyra hasonlított, így néz ki most a hajmáskéri tüzérlaktanya

Az Osztrák-Magyar Monarchia katonavárosa volt a még ma is fantasztikus látványt nyújtó, ám erőteljesen pusztuló hajmáskéri komplexum, amelynek szimbóluma a Tüzérlaktanya és annak filmbe illő tornya.
 
A Balatontól csupán alig tizenöt kilométerre, Hajmáskéren található a valaha volt legnagyobb tüzérségi laktanya, mely gyakorlatilag a rendszerváltozás utáni orosz kivonulás óta elhagyatottan áll. 
 
 
A katonai központot az Osztrák-Magyar Monarchia megbízására tervezte a Feledi József és Kondor Márton, a valóságban azonban több volt egyszerű tüzérségi laktanyánál, hiszen sokkal inkább hasonlított egy kisebbfajta városra. Volt benne minden: iskola, kórház, lovarda, hűtőház, vágóhíd, templom, sőt, még egy színház is. Az első világháborút követően pedig egy hadifogolytábort is kialakítottak itt. 
 
 
A területen összesen hatvan épület volt, ezek közül néhányat az elmúlt időszakban már felújítottak, az egykori fogadóépületben például könyvtár működik. 
 
 
A parancsnoki épület azonban nem ennyire szerencsés. A historizáló stílusú komplexum a látványos ötven méteres tornyával még mindig várja az újjászületés lehetőségét, ahogyan az Tál László, Facebookon megosztott látványos felvételein is jól látható. 
 
 
Az évtizedek óta magányosan álló épület állapota folyamatosan romlik, a fotókon is kitűnik, hogy a tető néhol hiányos, a nyílászárók betörtek, a kert fölött az uralmat pedig egyre inkább a természet veszi veszi vissza. 
 
Az országban és a határon túli területeken is számos különleges történelmi emlékünk pusztul. Ebben a cikkünkben Jósika Miklós, a híres erdélyi magyar író egykori birtokát mutatjuk be, amely megmentőjére vár. Itt a Tungsram strand katasztrofális állapotait mutatjuk be, itt pedig az igazi Aprajafalváról lehet olvasni, vagyis arról a Tiszakécske közelében található szellemfaluról, ami valaha fantasztikus üdülőközpontnak indult.
 
lelépő.hu, fotók: Tál László

Kapcsolódó