Lelépő
Image default

Itt az idő búcsút venni: Hamarosan útnak indulnak a gyönyörű gyurgyalagok is

A hazánkban költő gyurgyalagok csapatai augusztus végén, szeptember elején indulnak el észak-afrikai telelőhelyeik felé. Így itt az ideje, hogy elköszönjünk tőlük.

A Tiszakürti Arborétum erdőfoltjai között húzódó, magas fűvű gyepfelületeknek köszönhetően gazdag táplálékforrást találnak a vonulásukra készülődő rovarevő gyurgyalagok is – mondja Héjáné Béres Margit, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa.

Jól érzik magukat nálunk a gyurgyalagok

A meseszép madarak kis csoportjai szívesen vadászgatnak az arborétumban. A szakember elmondása szerint különleges technikával szerzik táplálékukat a gyurgyalagok. Nyílt területek közelében álló fák tetejéről figyelnek és gyors támadás után, a fára visszarepülve fogyasztják el zsákmányukat.

Előtte a megszerzett rovarokat egy faághoz ütögetik.

Szeretik a sáskákat, lepkéket és a szitakötőket, de a méhészmadárként is emlegetett gyurgyalagok darazsakat és méheket is fogyasztanak.

Hazánkban fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100 000 Forint.

Egyre nagyobb a populációjuk hazánkban

Idén igazi sikertörténet is kapcsolódott a gyurgyalagokhoz, ugyanis ötezernégyszáz pár partifecske mellett kétezerkétszáz pár gyurgyalag is költött Abádszalók és Tiszafüred között. A mesterségesen kialakított partfalak, költőhelyek kialakításával és folyamatos védelmével

a gyurgyalagok állománya az öt év alatt megtízszereződött a térségben.

A Hortobágyi Nemzeti Park elmondása szerint külön szenzációnak számít a partifecskék itteni populációjának növekedése, ami az idei év júniusára lassan újból megközelíti az évtizedekkel ezelőtti egyedszámot.

Ahogyan arról a Lelépő is rendszeresen beszámol, sorra indulnak hosszú útjukra madaraink. A gólyák hagyományosan Szent István nap, vagyis augusztus 20-a környékén kezdték meg vándorlásukat, de a füsti fecskék is csapatokba verődve vágtak neki a több ezer kilométeres távnak.

Lelépő, fotók: Kiss Ferenc, Hortobágyi Nemzeti Park Facebook oldala

Kapcsolódó