Lelépő
Image default

Közeleg augusztus 20, készülnek a gólyák a hosszú útra – Tíz érdekesség

Magyarországon a népi megfigyelés szerint a gólyák augusztus 20-án, vagy a környékén indulnak útnak. Deák István fotói szerint pedig már meg is kezdték a gyülekezést, hogy aztán csapatba verődve megkezdjék vándorlásukat. De hogyan zajlik ez és mi történik azokkal a madarakkal, akik inkább itthon akarják átvészelni a telet? Tíz érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Amikor eljön az indulás pillanata

A vándorlás megkezdésének időpontja madarak belső biológiai órájához, a környezeti változásokhoz és az ösztönökhöz kapcsolódik. A népi megfigyelés szerint hazánkban augusztus 20-án indulnak el.

2. Csapatban könnyebb

A gólyák a vándorlásukat általában nagyobb csoportokba verődve kezdik meg. Ez segít nekik a túlélésben és az útvonal megtalálásában. Ez a jelenség más madárfajoknál is megfigyelhető, a rajok rendkívüli látványt tudnak nyújtani. Az indulás előtt már hetekkel megkezdik a „csapatépítést”, közösen táplálkoznak és együtt készülnek fel a rájuk váró hosszú útra.

3. A fiatalok indulnak először, az öregek később

Az egyes megfigyelések szerint a fiatal gólyák kezdik meg a vonulást augusztus közepén, őket néhány tapasztalt példány vezeti. Az öregebb madarak egy-két héttel később indulnak utánuk.

4. Ez az úti cél

A gólyák vándorlásuk alatt több ezer kilométert tesznek meg. Többnyire Afrikába repülnek, de akár Indiába és Délkelet-Ázsiába is elvándorolhatnak. Miután elhagyják hazánkat, a Földközi-tenger partvidékét célozzák meg, egészen a Boszporuszig repülnek, hogy aztán a Szuezi-csatornánál keljenek át Afrikába.

5. Elképesztő tempót diktálnak

A fehér gólyák napi nyolc-tíz órát repülnek.

6. Egy-egy pihenés után éjszaka is úton vannak

A vándorlás során a gólyák elképesztő távot tesznek meg. Útjuk során több rövidebb pihenőszakaszt is beiktatnak, de gyakran repülnek éjszaka is.

7. Hosszabb pihenőre is szükség lehet

Az őszi vonulás során nem ritka, hogy egy-egy gólyraj hosszabb időre, akár több hétre is megpihenjen egy olyan területen, amely gazdag táplálékforrást jelentenek a számukra.

8. Trükkösek

A napi nyolc-tz óra repülés még a pihenőkkel tűzdelve is rendkívül megterhelő lenne, így a gólyák kihasználják a természet nyújtotta lehetőségeket. A szárazföld felett kialakuló úgynevezett felszálló légáramlatokat kapják el és azokon vitorláznak.

9. Vannak, akik a maradás mellett döntenenk

Magyarországon egyre több gólya telel át. Általában azok az egyedek döntenek a maradás mellett, amelyek úgy érzik, olyan könnyen elérhető táplálkozóhelyre bukkantak, ahol ténylege képesek átvészelni a telet. Az élelemhiány és a hideg idő azonban komoly kihívások elé állíthatja őket.

10. Babona is kapcsolódik hozzá

Bár általában Szent István napján indulnak el a gólyák, a vándorlásuk kezdetének ideje nincs kőbe vésve. A babona szerint, ha augusztus 20-nál hamarabb indulnak el, akkor hideg lesz a tél. Ha később, akkor enye időre kell számítanunk.

Ezt olvastad már?

Európa legidősebbje – Matuzsálemi korú, húsz éves fekete gólya tért haza a Tisza partjára

Lelépő, fotók és videó: Deák István facebook oldala

Kapcsolódó