Lelépő
Image default

A Bükk-vidék Geopark képviselői Marokkóban voltak a földrengéskor, ilyen önzetlenül segítettek a bajbajutottakon

Azonnali segítséget nyújtottak Marrákesben a földrengés áldozatainak a Bükk-vidék Geopark képviselői – adta hírül a Geopark Faecbook oldalán.

UNESCO konferencia ideje alatt történt a katasztrófa

Ahogyan arról a Lelépő is több alkalommal beszámolt, a múlt héten Marokkóban rendezték a 10. UNESCO Globális Geoparkok Konferenciáját, amelyen a Bükk-vidék Geopark képviselői is részt vettek. Megjelent az eseményen Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Holló Sándor, a Természetmegőrzési Osztály osztályvezetője, valamint Megyeri Balázs Geopark szakmenedzser is.

Mindenki izgatottan készült az eseményre, hiszen az egy újabb fontos lépést jelentett afelé, hogy a Bükk-vidék Geopark UNESCO rangra emelkedhessen. Emellett pedig egy nemzetközi filmfesztiválon is versenyeztek a páratlan vidéket bemutató kisfilmjükkel.

Az országot azonban 6,8-as földrengés rázta meg, epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban volt.

Marrákestől hetvenkét kilométerre délnyugatra volt a földmozgást. Azóta tudjuk, hogy a tragikus természeti katasztrófában ezrek vesztették életüket, az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

Azonnali segítséget nyújtottak a Geopark munkatársai

A konferencia résztvevői közül senki sem sérült meg, de a megrázó élmény után az éjszakát többnyire szabad ég alatt töltötték. A Bükki Geopark munkatársainak sem esett az ijedtségen kívül szerencsére semmi baja,

a földrengés másnapján amint lehetett, jelentkeztek a marrákesi kórház véradásán.

A Geopark tájékoztatása szerint az elmaradt rendezvényrész részvételi díjait a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Marokkónak adományozta a földrengés kárelhárításaira.

Hétfőn a Magyar Református Szeretetszolgálathoz csatlakozva segédkeztek a szükséges élelmiszerek bevásárlásában.

Ezeket az önkéntesek elszállítottak a Marrákestől kétszáz kilométerre, a földrengés epicentrumának számító Atlasz-hegység területére a túlélőknek.

Kiderült, mikor kaphatja meg az UNESCO rangot csodálatos geoparkunk

Lelépő, fotók: Bükk-vidék Geopark hivatalos oldalai

Kapcsolódó