Lelépő
Image default

Fenntartható megoldások vagy olcsóbb szolgáltatások? Kiderült, mi kell a magyar utazóknak

A booking.com 2022. évi fenntarthatósági jelentése szerint a világ utazóinak 81%-a részesíti előnyben a fenntartható úticélokat és szoltáltatásokat. Az Innotime Hungary Kft által az elmúlt időszakban végzett kutatások azt bizonyítják, hogy már a hazai utazók nagy része is előnyben részesíti a fenntartható turisztikai szolgáltatásokat.

A hazai utazók is egyre tudatosabban választanak fenntartható úti célt

A cég nemrégiben a Bükki Kör tagjainak megbízásából készített ezer fős, nem reprezentatív országos primer kutatást, amelyben többek között azt vizsgálta, hogy

a különböző korosztályú hazai utazók mennyire választanak tudatosan fenntartható szolgáltatásokat az utazásaik megtervezésekor.

A felmérés szerint a fiatalabb korosztályok válaszadóinak több mint hetven százaléka, az idősebbek nyolcvan százaléka már a fenntartható szolgáltatásokat keresi – a különbségek elsősorban a büdzsé tervezésében jelentkeznek.

A kutatásban részt vevők válaszai alapján a 18-25 éves korosztály fókuszál legkevésbé fenntartható szolgáltatásokra:

harminckét százaléka ugyan mindenképp előnyben részesíti a fenntartható módon működő szolgáltatókat, azonban harminchét százalék csak akkor, ha árban nem sokkal drágábbak ezek a szolgáltatások, így összességében a válaszadók hatvankilenc százaléka törekszik valamilyen szinten a fenntarthatóságra.

Az ár-érzékenység erősebb, mint a fenntartható szemlélet

A 26-35 évesek körében a válaszadók huszonkilenc százaléka részesíti mindenképpen előnyben a fenntartható módon működő szolgáltatókat, negyvenkét százalékuk pedig akkor, ha nem sokkal kell többet fizetniük a fenntartható programokért, így a válaszadók hetvenegy százaléka foglalkozik ezzel a kérdéssel az úti cél kiválasztása során.

A 36-45 évesek körében is jellemző az árérzékenység: ugyan a válaszadók hetvennégy százaléka számára fontos a fenntarthatóság, azonban mindösszesen huszonkilenc százalékuk választja mindenképp a fenntartható módon működő szolgáltatókat, negyvenöt százalék pedig csak akkor, ha nem jön ki drágábban a pihenés, ha ilyen szolgáltatásokat választanak.

Minél idősebb az utazó, annál környezettudatosabb

Sokkal tudatosabban választanak fenntartható úti célokat a 46-65 év közöttiek, akiknek már a harminchat százaléka nyilatkozta azt, hogy mindenképp törekszik a fenntartható programok kiválasztására, míg negyvenhárom százalékuk számára pénztárca függő, hogy milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe.

A 65 év felettiek körében azokat kérdezte meg a cég, akik rendszeresen utaznak. Ennek a körnek az ötvennégy százaléka a mindenképp előnyben részesíti a fenntartható módon működő szolgáltatókat, huszonkilenc százalék pedig akkor, ha árban nem sokkal drágábbak.

A fenntarthatóságra törekvés ugyanakkor még csak kis mértékben jelenik meg az utazási eszközök kiválasztásában:

a válaszadók hetvennégy százaléka a saját autóval indul nyaralni, pihenni, s a desztináción belüli közlekedéshez is csak a válaszadó harminchárom százaléka választja a helyi közösségi közlekedést.

Mára már vendégelvárás, hogy az attrakciók fenntartható módon működjenek

A cég egyik most zajló kutatásában többek között azt vizsgálja, hogy az örökségturisztikai programhelyszínek esetében mennyire elvárás a vendégek részéről a fenntarthatóság. A kutatás ugyan még nem zárult le, de a válaszokból már jól körvonalazódik, hogy a válaszadók több mint a fele igényli, hogy a múzeumokban, kastélyokban, látogatóközpontokban megvalósuljon a szelektív hulladékgyűjtés, s a válaszadóknak mintegy negyvenhét százaléka azt is, hogy a kiállítási eszközök energiatakarékosak legyenek. A válaszadók negyvenegy százaléka nyilatkozta azt, hogy azt is

elvárja, hogy a létesítmények folyamatosan kommunikálják is a környezeti, társadalmi, gazdasági fenntarthatóságért végzett munkájukat.

A kutatásokból kiderült: a digitális értékesítési platformok elterjedésével egyre többen igénylik a helyszíni, papír alapú jegyértékesítés helyett a környezettudatosabb e-jegyeket, mindkét kutatás szerint a válaszadók mintegy hetven százaléka számára fontos, hogy elérhető legyen az online jegyvásárlás lehetősége.

A fenntarthatóságra való törekvés egyre erősebb, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy hihetetlen összegből fejlődhet Magyarországon az aktív turizmus, emellett olyan kulturális örökségek energetikájának modernizálása is megkezdődik, mint például a Feszty-körképnek otthont adó épület. Az éttermek pedig sorra csatlakoznak az ételmentő kezdeményezésekhez, hogy a maguk módján tegyenek az ételpazarlás felszámolásáért.

Lelépő, fotók: Unsplash

Kapcsolódó