A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által alapított, „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet 2025-ben az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok kapta. A birtokot vezető édesapa és fia, idősebb és ifjabb Lőrincz György újabb biztatást kaptak, hogy a Szőlőbirtok és szeretett borvidékük is jó úton jár.

Az egerszalóki Szőlőbirtok története fordulatos, a két Lőrincz György napjai számos kihívással, folyamatos tanulással és tapasztalással telnek. Víziójuk legfontosabb alappillére az a hit, amely szerint a jó bor ott kezdődik és ott teljesül be, „amikor rájövünk, hogy szeret minket az Isten.”
A St. Andrea Szőlőbirtok 53 hektáron, az egri borvidék tíz dűlőjén évente körülbelül 250 000 palack bort termel. A Szőlőbirtok borai az elmúlt években nemzetközi megmérettetéseken is helyt álltak. Éghajlati adottságai alapján a borvidék inkább hűvösebb, amit az itt termelt borok karaktere is mutat: jellemzőek az összetett savak, a gazdag aromák, a nem túlzó tanninok és az elegancia.

Két alkalommal választották egy-egy tételüket a világ 50 legjobb bora közé (Nagy-Eged 2017 – Decanter Best In Show 2021-ben és Agapé 2018 – James Suckling, 2023-ban), idén júniusban pedig a Decanter nemzetközi borverseny 95 pontra értékelte az Agapé 2019 és a Nagy-Eged 2021 Egri bikavéreket, míg a Falstaff borkalauzban az Agapé 2019-et 96 pontra díjazták.
Egri csillag és a bikavér
A St. Andrea Szőlőbirtok borszortimentjét Egri csillag és Egri bikavér borok alkotják. A termőhelyi, dűlős boraik mellett több birtokbort is termelnek – ilyen a Napbor, az Örökké, az Áldás és a Merengő –, melyekkel szélesebb borfogyasztói körhöz is közvetítik a hagyományokon alapuló, mégis egyéni egri bor üzenetét.

Apa és fia, idősebb és ifjabb Lőrincz György hosszú távra terveznek. Szeretnék, ha a jövőben az egri bor, az Egri bikavér és az Egri csillag a világ bortérképére is felkerülhetne. Legújabb kezdeményezésük az összefogáson alapuló Egri Superior Kör. Ők ketten a mindennapos közös küzdelemben, szakmai elmélkedésekben és tanulásban együtt írják a St. Andrea borok történetét.

A birtokalapító édesapjáról Ifj. Lőrincz György így nyilatkozik: „Áldott helyzetben vagyok, hogy édesapámmal dolgozhatok, az én szememben ő a legjobb magyar bortermelő. Megfontolt, csendes, de nagyon határozott ember, aki élete során már rengeteg nagy döntés súlyát elhordozta, erővel és szeretettel.
Kristálytiszta víziója van az egri bor jövőjéről. Elfogadásra, türelemre, bátorságra és szolgálatra tanít.
Nem fogy ki a lelkesedésből a kudarcok mellett sem. Hittel kell megélni a hivatásunkat és hálával a mindennapjainkat. Nem kívánhatunk többet.”
Hitvallás
A St. Andrea honlapján Dr. Lőrincz György – birtokvezető így ír:
„Igyekszünk minden nap megragadni a szépet és a jót. Örülünk, ha látogatóink jól érzik magukat, ha ápolt dűlőkön dolgozhatunk, ha érdeklődnek a boraink iránt, ha említésre méltatják azokat a világban, ha dolgozóink segítik egymást, és ha jó dolgokról beszélhetünk. Öröm, ha egy szüret sikeres, netalán meglepő, ha működik a traktor, és ha teljesít a napszámos és különösen nagy öröm, ha bizalommal fogyasztják a borainkat.
Tudatosítom magamban, hogy mindezt átélni nem természetes, hanem valós ajándék.
Csodák között élünk…. „minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről van.”
turizmus.com – lelépő, címlapfotó: Földházi Árpád / Magyar Krónika


