Lelépő
Image default

Botrány a szavazáson: Távol-keleti álprofilok voksoltak az Év Kilátója cím győztesére, megfosztották a címétől

Háromszáz, zömében távol-keleti álprofilnak köszönhette győzelmét a zselici Kardosfai-kilátó. A szervezők döntöttek: levonták a hamis voksokat és új nyertest hirdettek.

Csalással nyert a zselici kilátó

Nem várt fordulat történt az idei Év Kilátója pályázaton – adta hírül az Aktív Magyarország. Ahogyan azt a Lelépő is megírta, október 2-án lezárult az Aktív Magyarország pályázata. Ennek eredményét múlt héten a szervezők ki is hirdették, azonban a végeredményt módosítaniuk kellett. Kiderült ugyanis, hogy szabálytalan szavazatok érkeztek az első helyezett zselici Kardosfai-kilátóra. A háromszáz szabálytalan szavazatot levonták, és ezzel

2023-ban egy éven keresztül a címet a Gödöllői-dombságban fekvő Szent László-kilátó viselheti.

Az Aktív Magyarország emlékeztet arra, hogy az utolsó napon fordult meg az eredmény és nyert a Kardosfai-kilátó. Az eredményhirdetést követően jutott a tudomásukra, hogy háromszáz, zömében távol-keleti álprofilról érkezett szavazat a verseny hajrájában.

Így, hogy a játék a jövőben is tiszta maradjon, az álprofilokról érkezett szavazatokat levonták.

Így alakult a végleges lista:

  1. Szent László kilátó (Gödöllői-dombság)
  2. Kardosfai-kilátó (Zselic)
  3. Millenniumi kilátótorony (Bükk)
  4. Szár-hegyi kilátó (Bakony)
  5. Tücsökdomb kilátó (Keszthelyi-fennsík)
  6. Óház-kilátó (Kőszegi-hegység)
  7. Dévényi Antal kilátó (Pilis)
  8. Csóványos kilátó (Börzsöny)
  9. Naplás-tavi kilátó (Pesti-síkság)
  10. Felsővár-kilátó (Gömöri–Hevesi-dombság)

A Szent László kilátóról

A Makovecz Imre tervezte szárnyas kilátó igazán egyedi építmény a Mogyoród fölötti Somlyó-hegyen. A panorámát a Gödöllői-dombság uralja, de a Börzsöny, a Pilis és a Mátra is főszerepet játszik. Mogyoród sok szálon kapcsolódik Szent László királyhoz az 1074-es csata, illetve az általa épített (és a tatárok által felperzselt) Szent Márton templom miatt.

Az Árpád-házi király nevét viselő kilátó földszintjén kápolna is található, benne Szent László fából készült szobrával.

Mint ismert, az Év Kilátója pályázatot négy évvel ezelőtt hirdette meg első alkalommal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. A cél az volt, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje az ország legszebb panorámáit és akár kevésbé ismert kirándulóhelyszíneit. Így az elmúlt években nyert Tisza-tó közepén lévő Bölömbika-kilátó, Balatonboglár szimbóluma, a Gömb-kilátó, illetve a Bükk legrégebbi és egyben legújabb kilátója a Zsófia-kilátó.

Lelépő, forrás és fotók: Aktív Magyarország

Kapcsolódó