Lelépő
Image default

Ez lett az év legjobb magyar épülete

A Váncza Művek épülete és Rátgéber László terve nyerte idén a Média Építészeti Díját.

Az Építészfórum 18. alkalommal ismerte el az idei év legkiemelkedőbb alkotásait a Média Építészeti Díja gála keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombaton este.

A szakmai esemény különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség előtt zajlik: a nemzetközi előzsűri által kiválasztott finalisták a gálaesten maguk mutatták be projektjeiket.

Idén hetvenhat épületet, ötvenkilenc tervet és huszonkilenc épített környezeti munkát neveztek a tervezők,

amelyek közül egy családi ház, egy egyetemi épület, egy templom, egy rendezvényterem és egy irodaház versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig négy diplomamunka és egy tervpályázatra készített pályamű mérkőzött meg egymással.

A legjobb épület díját a sajtó képviselőiből és szakértőkből álló zsűri a Váncza Műveknek ítélte oda a derekegyházi Szentháromság-templomért, amely

hétszázhetvenhét év után nyújt újra önálló imahelyet a településnek.

A tervek közül a zsűri Rátgéber Lászlónak a palkonyai pincesor revitalizációját célzó tervéért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést. A tervező a villányi borvidéket vizsgálva úgy ítélte meg, hogy a térségnek már nincs szüksége újabb nagyméretű borászatokra, helyette inkább a kisebb, autentikus pincék megsegítését és fejlesztését célozta elképzelésével.

MTI – fotók: Danyi Balázs

Kapcsolódó