Lelépő
Image default

Itt vehetjük meg az ország legjobb bejglijeit

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.
 
A verseny célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az minőséget kereső fogyasztók körében.
 
A versenyre „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni. 
 
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
 
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
 
 
Íme a versenyeredmények:
 
HAGYOMÁNYOS DIÓS KATEGÓRIÁBAN:
 
-Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
-Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
-Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
 
HAGYOMÁNYOS MÁKOS KATEGÓRIÁBAN:
 
-Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
-Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
-Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
 
ÍNYENC KATEGÓRIÁBAN:
 
-Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK
 
Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök (Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.)
 
-Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
-Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli – Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
 
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök.
 
lelépő.hu, a képek csak illusztrációk. Fotók: Canva

Kapcsolódó