Lelépő
Image default

Elindult a visszaszámlálás! Hamarosan magyar lesz Európa Kulturális Fővárosa

Január 21-én veszi át Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címet, hogy aztán egy egész éves kulturális programfolyam vehesse kezdetét a királynék városában.
 
Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint harminc éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma. Január 31-én hivatalosan is Veszprém lesz 365 napra az Unió elsőszámú kulturális fellegvára, a megnyitóra pedig több helyszínen kerül majd sor. 
 
 
Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a Magyar Kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel és kulturális kísérő programokkal indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet.
 
A Szent Imre téren elhelyezett színpadon a népzene és a néptánc szerelmeseit várjuk, a Mackó Cukrászda előtti téren pedig bárzongoristák kápráztatják el a műfaj kedvelőit. A Városháza előtti téren az ének kerül a fókuszba: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel.
 
 
A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a családi buli, egy különleges, minden korosztály számára látogatható elektronikus zenei partin.
 
Mi jön még?
 
A Veszprémi Színházban különleges színházi-cirkuszi show rabolja majd el a szíveket. Egy előadás a tiltott gyümölcsről – Éva Almája címmel, melyben egy egyedülálló időutazásra invitálnak mindenkit! Kodák Anna és Zsilák Olivér sajátosan mutatják be az emberiség teremtését a cirkuszművészet különböző zsánerein keresztül: páros akrobatika, hajlékonyság, labda- és karika manipuláció, erő, ügyesség, légtorna és komikum.
 
A megnyitó hétvégéjén, a Veszprémi Érsekség Gizella Múzeuma rendkívüli lehetőséget kínál, hogy a 2021-2025 között zajló történelmi beruházás pillanataiba személyesen is betekintést nyerhessünk. A város és egyházmegyénk szíve, a várnegyed egyházi épületeinek műemlékhelyreállítása 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa program évében éppen a félidejénél tart majd, melyet unikális módon nagyszabású kiállítással tesznek mindenki számára láthatóvá. 
 
 
AZ EKF program nyitóünnepségének hétvégéjén előzetest kínálnak a tavasszal nyíló WIP’23 – WORK IN PROGRESS kiállításból. Az érdeklődök vezetett séták keretében nem csak történelmi utazásnak lehetnek részesei épített örökségeink által, hanem bepillantást nyerhetnek a műemlékhelyreállítás aktualitásaiba is.
 
Az éjjel soha nem érhet véget
 
Az esti órákban egy fergeteges improvizációs koncerre hív egy litván zenész, Daumantas Lukosiunas, aki több kultúra és időszak hangszereinek mestere, játszik didgeridoo-n, gitáron és basszusgitáron, sámándobon és gongon: egy egyszemélyes zenekar, aki hangzásába némi elektronikát is csempész. Koncertjein nagy hangsúlyt helyez az improvizációra, lenyomatot készítve az őt körülvevő helyszínről és benyomásokról.
 
A posta előtti téren folytatódik majd a buli, este kilenctől éjjel egyig elektronikus freakshow várja a bulizni vágyókat. 
 
lelépő.hu

Kapcsolódó