Lelépő
Image default

Elképesztő látványt nyújt a felállványozott Egri Bazilika

A klasszicista stílusú műemlék rekonstrukciójának második üteméhez ért az építkezés: most a tornyokon, valamint a főkupolától nyugatra eső részeken dolgoznak – írja a Magyar Építők.
 
Az Egri Bazilika felújítása egy nagyvolumenű projekt, amely nem kis kihívások elé állítja a kivitelezőket. A több ütemben megújuló püspöki székhelyet eredetileg Hild József tervei alapján készítették el, illetve a híres olasz szobrász, Marco Casagrande keze nyomát is magán viseli.
 
A klasszicista stílusban 1836-ban elkészült egyházi épületen több átalakítást is végeztek később (főként a belső tereiben), így
végső formáját az 1950-es években vette fel.
 
A felújítás első ütemében megújult a templombejárat, illetve az ahhoz kapcsolódó porticus, a főhajók keleti része, valamint az épület Tambur névre hallgató része is – emlékeztet a Magyar Építők
 
A most zajló második ütemben az épület nagyméretű főkupolájától nyugatra található részei, illetve
az északi és déli tornyok felújítása zajlik.
 
Nem az Egri Bazilika az egyetlen templom, amelynek nagyszabású felújítása zajjlik. Ebben a cikkünkben az ország egyik legszebb barokktemplomának megújulásáról írunk. Közben egyre több részlet derül ki Ferenc pápa magyarországi látogatásáról is, akinek mi mindenképpen a figyelmébe ajánlanánk azt a csodás, nyolcszáz éves magyar templomunkat, amelyet még a törökök sem tudtak elpusztítani.
 
lelépő.hu, fotók: Magyar Építők

Kapcsolódó