Lelépő
Image default

Megtalálták az egyik leghíresebb romvárunk ostromtáborát és ostromhelyszínét

Fémdetektoros vizsgálat juttatta közelebb a kutatókat Drégely várának ostromához. A várban több korszak pénzérméit is fellelték.

Megvan az egyik ostromhelyszín és az ostromtábor is

A Dornyay Béla Múzeum lelkes csapata október végén a börzsönyi erdők fölé magasodó Drégely várát és környezetének vizsgálta. A terület egy részét fémdetektoros kutatással egybekötött terepbejárás során fésülték át.

Munkájukat nem segítette, hogy az egykori nagyoroszi laktanya gyakorlótérként használta a kiszemelt területeket.

A kitartásuk meghozta szépen formált leletekben testet öltő gyümölcseit.

„Sikeresen azonosítottunk egy ostromhelyszínt, illetve magát ostromtábort is”

jelentette be a múzeum a közösségi oldalán. Kiemelték, a várban rengeteg csokipapír, valamint sörösdoboz nyitófüle mellett több korszak pénzérméi jelezték az erősség középkori és kora újkori használatát.

Mit ismert, Drégely várának kapitánya Szondi György volt, aki a törökök ostroma előtt megpróbálta a katonai szempontból már elavult végvárat megerősíteni. Ali budai pasa 1552 júliusában vonult fel a vár ostromára tizenkétezer fős seregével,

velük szemben csupán száznegyvenhat fős helyőrség állt.

Az alsó palánkvár felgyújtása után a védők visszavonultak a sziklán magasodó felsővárba, melynek kaputornyát a törökök tüzérsége hamarosan földig rombolta. A gyalogsági rohamokat visszaverő magyar végváriak még életben maradt katonái, végül a harmadik napon halált megvető bátorsággal kitörtek, és Szondy kapitánnyal az élen mind hősi halált haltak a véres közelharcban.

Drégely vára meseszép ősszel

A Nógrád vármegyében található romvárának történelmi gyökerei a 13. századra nyúlnak vissza. Többször is megerősítették és átépítették a történelem során, a török időkben pedig rendkívüli pusztítást szenvedett el.

A várból páratlan kilátás nyílik a környező tájra, de a levegőből, madártávlatból szemlélve az erődítmény is csodálatos látványt nyújt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Drégely vár hivatalos Facebook oldalán megosztott drónfotók, amiket Laczkó Zoltán készített.

Ilyen pompás látvány Drégely vára, ha az ősz legszebb színeibe öltözik a táj – fotókkal

Lelépő

Kapcsolódó