Lelépő
Image default

Lenyűgöző építészeti díjat zsebelet be az ikonikus Drechsler-palota

A Drechsler-palota újjászületése és kortárs üvegteteje nemcsak Budapest építészeti örökségét gazdagítja, hanem nemzetközi szinten is elismerést váltott ki. Bizonyítja, hogy a múlt és a jelen harmóniája lenyűgöző eredményeket hozhat létre.

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda lenyűgöző munkája, a Drechsler-palota kortárs üvegteteje, elnyerte a közönségdíjat a nemzetközi építészeti szaklap, az Architizer versenyén.

Az idei A+Awards pályázaton százhuszonhat kategóriában osztottak díjakat. Az Andrássy úti palota rekonstrukciója a +Glass szekcióban nyerte el a közönség tetszését, amelyben az innovatív üvegfelhasználást díjazták.

A Drechsler-palota újjászületése

Budapest egyik emblematikus épülete, a 19. századi Lechner Ödön által tervezett Drechsler-palota közel húsz évig állt kihasználatlanul. Az elmúlt években azonban a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervei alapján műemléki rekonstrukción esett át, majd

a W szállodalánc tagjaként nyitotta meg kapuit.

Az épület díszes lechneri homlokzatai egy impozáns belső udvart fognak közre, amely a szálloda forgalmi rendszerének középpontja lett. Ez finom, fátyolszerű üvegfedést kapott, hogy védelmet nyújtson a környezeti hatásokkal szemben, és egy intimebb teret hozzon létre.

Az építészeti iroda szerint az üvegtető tervezése valódi szakmai kihívást jelentett. Komplex feladat volt megtalálni az udvaron belül a szerkezet helyét, ahol a tető tiszteletben tartja a belső homlokzatokat, kerülve a felületen található építészeti értékeket.

Az üvegtetőre érkező csapadék elvezetése a két hosszoldalon, rejtett vájatban történik. Az eredmény egy elegáns feszített hártyaszerkezet, amely tökéletesen simul a lechneri műemlék belsőudvarába.

Lelépő, fotók: Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Kapcsolódó