A turizmus a világgazdaság egyik leggyorsabban fejlődő iparága, mely nagymértékben használja ki az erőforrásokat, és komoly környezeti terheléssel is jár. Egyre nagyobb felelősség hárul a szállodaiparra is: a környezettudatos működés ma már alapkövetelmény. A világ egyik legnagyobb prémium szállodamárkája, az InterContinental Hotels and Resorts-hoz (IHG) tartozó Crowne Plaza Budapest a fenntarthatóság terén elért eredményeivel elnyerte a világszerte egyik legszigorúbb minősítésnek tartott Green Globe tanúsítványt.
Zöld tanúsítványt szerzett a belvárosi szálloda
A Green Globeú tansítvány megszerzési folyamatának elindításához a szálloda jelentést készített az ingatlanon belül zajló környezetvédelmi és társadalmi kezdeményezésekről. Ezt követően a Green Globe akkreditált ellenőre végzett független helyszíni vizsgálatot. Ez igazolta, hogy
a szálloda intézkedései minden tekintetben megfelelnek a világvezető szervezet szabványainak.
A hotel nagy hangsúlyt fektet a munkatársak zöld-szemléletű képzésére, valamint számos olyan közösségi program szervezésére, mint a kertészkedés. A budapesti szállodák közül a Crowne Plaza rendelkezik a legnagyobb zöldterülettel.
Birsalmák a kertben, fűszernövények a függőleges ágyásban
A Westend tetőkertjeihez kapcsolódó épület füvesített, fákkal és bokrokkal beültetett két tetőteraszán egy kis birsalmakertet művelnek. Ennek gyümölcsét az étteremben felszolgált lekvárhoz, desszertekhez és sajtokhoz használják fel. Emellett egy mesterséges világítással, hidropóniával működtetett függőleges rendszeren pedig fűszernövényeket és különféle leveles zöldségeket szaporítanak növényvédő szerek használata nélkül.
Az IHG család tagjaként a Crowne Plaza Budapest a házon belüli Green Engage rendszert használja az energiafelhasználás nyomon követésére, monitorozására és a fokozatos csökkentésére. A szállodai géppark folyamatos korszerűsítésének köszönhetően az energiafelhasználás mostanra közel tíz százalékkal csökkent. Az elmúlt két évben lépcsőzetesen cserélték le a korábbi hűtőberendezést, 2023-ban pedig az egyik kazán helyett ruháztak be energiahatékony modellbe.
A Crowne Plaza felveszi a harcot az ételpazarlás ellen is
A Crowne Plaza Budapest a hulladékgazdálkodás és ételpazarlás ellen is komoly lépéseket tett. Az újonnan bevezetett sztenderdeknek köszönhetően a használt olajat újrafelhasználásra küldik, hogy bioüzemanyag válhasson belőle, miközben az ételmaradékokat és a konyhai felesleget olyan szervezeteknek juttatják el, melyek azt állati takarmányként hasznosítják.
A konyhai, valamint a Food & Beverages (F&B) részlegen az összes menü esetében adagszabályozó rendszert használnak, hogy így minimalizálják a felesleges éttermi maradékokat. A rendezvények esetében is alkalmazzák ezt a megoldást, de a szálloda lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevők a megmaradt ételt hazavigyék.
Fotók: Jancsó Gergely és Crowne Plaza Budapest