Lelépő
Image default

Cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben. Jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program cigányzene támogatására irányuló pályázati időszaka. 

Ahogyan azt a Lelépő korábban már megírta, a Muzsikáló Magyarország 2024 programnak köszönhetően 97, 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló cigányzenekar játszhat majd négy hónapon keresztül a programmal együttműködő vendéglátó üzletekben. A támogatáson keresztül a kormány átvállalja a heti négy nap, napi három órás éttermi élőzene költségét a vendéglátóhelyektől.

Életben tartani a cigányzenét

„A több évszázados múltra visszatekintő éttermi cigányzene különleges, semmi mással össze nem mérhető élményt nyújt a magyarországi turisták számára. Az élő zene varázsát a vendégek szívesen osztják meg ismerőseikkel személyesen, vagy online. Így a cigányzenekarok sikeresen növelhetik a vendégek számát, ezáltal pedig a vendéglátóhelyek bevételét is. A Dankó Pista Emléknapon – a program nyitányaként – ezek a zenekarok a főváros számos pontján, közel 80 étterem, kávézó és cukrászda teraszán elevenítik fel azt a kort, amikor a vendéglátást még muzsikaszó kísérte hazánkban” – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a program kapcsán.

Az április végén közzétett felhívásra az ország számos pontjáról jelentkeztek a zenekarvezetők.

Szigorú szempontok alapján válogatta ki a támogatott zenészeket a zsűri

A szakmai zsűri döntése nyomán mintegy 97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos vehet részt az országos programban.

„Örömteli a túljelentkezés, de sajnos a keretösszeg kimerüléséig nyílt csak lehetőségünk a zenekarok kiválasztására. A jelentkezők elbírálásánál figyelembe vettük a zenészek közötti összhangot, a szólisták virtuozitását és az együttesek zenei tisztaságát, repertoárját is. Emellett például az is döntő szempont volt, hogy a hangszerek összetétele megegyezzen a hagyományosan, a cigányzenekarokra jellemző hangszerek típusával és számával.” – emelte ki Lakatos Miklós prímás, a szakmai zsűri tagja.

Budapesti és vidéki éttermekben is cigányzene szól majd

A következő hónapokban a zenekarok közül 58 muzsikál majd a fővárosban és 39 vidéken a program keretében. Pest vármegyében 13, Hevesben 5, Borsod-Abaúj-Zemplénben 4, míg Csongrád-Csanádban 3 együttes nyert továbbá támogatást. Nógrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Zala és Komárom-Esztergom vármegyék 2-2, míg Vas, Veszprém, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék 1-1 zenekara zenél majd a programban. A beadott pályázati lapok alapján a legidősebb zenész a 80-as éveiben jár, míg

a legfiatalabb muzsikus a „Z” generáció tagja – alig 20 éves.

A zenekarokhoz hasonlóan a Muzsikáló Magyarországhoz csatlakozott vendéglátóhelyek többsége is fővárosi, illetve Pest vármegyei. De számos étteremből, bisztróból, kávéházból szűrődik majd ki cigányzene a támogatásnak köszönhetően Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is.

Lelépő

Kapcsolódó