Lelépő
Image default

Egymilliárd forintot biztosít a kormány a kávéházi cigányzene megőrzésére

Magyarország Kormánya közel egy milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül. Így kívánják növelni a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Már lehet pályázni az összegekre

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. A Kormány összességében mintegy tizenöt milliárd forint értékű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programot indított, ennek első eleme indul el most.

A zenekarvezetők április 29-étől jelentkezhetnek a támogatásra.

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Magyar Kormány számára a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását.

Az idei összesen egymilliárd forint értékű Muzsikáló Magyarország 2024 program közel ötszáz cigányzenész négy havi vendéglátóhelyen történő zenélését teszi lehetővé. Ez idő alatt hetente négy nap, naponta három órán keresztül játszanak a támogatott zenekarok a program során általuk választott vendéglátó üzletekben.

Átvállalja a kormány az élőzene árát

„A vissza nem térítendő támogatással a kormány lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát. Bízunk abban, hogy számos vendéglátó üzlet él a Muzsikáló Magyarország 2024 kínálta lehetőséggel, hiszen egy zenekar játéka nem csak az utcáról képes becsalogatni a vendégeket, de olyan élményt nyújt, amelyet örömmel osztanak meg rokonaikkal, barátaikkal is a vendégek. Az élő cigányzene így sikeresen növeli a vendéglátó üzletek vonzerejét. A Programmal így egyaránt nyernek a muzsikusok, a programban résztvevő vendéglátóhelyek, a vendégek, és a hazai turizmus” – emelte ki dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke.

A pályázati felhívásra április 29-étől május 27-éig jelentkezhetnek a négy-hat fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekarok tagjai. A folyamat egyszerű és minimális adminisztrációval teljesíthető. A felmerülő kérdések esetén telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat is segíti a zenészeket. Az MTÜ ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy érdemes mielőbb elindítani a jelentkezést. A keretösszeg kimerülése esetén a pályázatok elbírálását várhatóan felfüggesztik.

A Muzsikáló Magyarország 2024 keretében az MTÜ hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez. Ennek keretében a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

Lelépő

Kapcsolódó