Lelépő
Image default

Ingyenesen látogatható a Budavári Palotanegyed újjászületett Lovardája

Vezetett séták keretében eddig is látogatható volt, március 22-től azonban ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül is megtekinthető lesz.
 
A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépített Lovarda rendezvényteremként működik. Az érdeklődők vezetett sétákon, különböző eseményeken és ünnepnapokon eddig is betekinthettek a lenyűgöző szépségű épületbe, mostantól viszont kibővített nyitvatartással várják a látogatókat.
 
 
A Lovardát március 22-től minden héten szerdától vasárnapig 11 és 13, illetve 14 és 16 óra között megnyitják a nagyközönség számára, így a Budavári Palotanegyedbe látogatók ingyenesen, regisztráció nélkül is beléphetnek a főbejárat mögötti márvány vesztibülbe és a lovaglócsarnokba. 
 
 
A Királyi Lovarda eredetileg 1901-re készült el Hauszmann Alajos tervei szerint, megvalósításán a kor legjobb mesterei dolgoztak. A második világháború pusztításai ezt az épületet sem kímélték, és bár a háborús sérülések ellenére menthető lett volna, ideológiai okokból 1950-ben az elsők között bontották el. 
 
A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászülető épületek elképesztő látványt nyújtanak. Nem csoda, hogy a TIME magazinnak is a világranglistájára felkerülhetett például a legendás Szent István-terem. A palotanegyedben járva pedig folyamatosan nyomon követhetjük a Honvéd Főparancsnokság újjászületését, amelyet még a magyar királyi herceg is megtekintett nemrégiben.
 
Lelépő.hu, fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Kapcsolódó