Lelépő
Image default

Semmihez sem hasonlítható hangulatával mágnesként vonzzák a látogatókat a budapesti sírkertek

Évről évre nő a látogatócsoportok száma a Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben és a Nemzeti Gyászparkban.

A tematikus séták a fiatal korosztályt is megszólítják

Egyre többen látogatnak a felnövekvő generáció tagjai is a budapesti történelmi sírkertekbe, a fiatalokat érdekli a nemzet múltja – írja közleményében a NÖRI.

Emlékeztetnek arra, hogy kezdettől az volt a cél, hogy programjaival, kulturális rendezvényeivel vonzóvá tegye a fiatalok számára is a nemzet történelme szempontjából kiemelt három helyszínt, amelyeken keresztül jól bemutatható a magyarság újkori történelme.

A fiatalok körében a tematikus séták is egyre népszerűbbek, tavaly rekordszámú látogatót regisztráltak.

A három helyszínen 2017 óta folyamatosan emelkedik a látogatók száma, és a világjárvány idején tapasztalt visszaesést követően 2023-ban rekordszámú érdeklődőt regisztráltak.

577 sétán összesen 17 345-en vettek részt.

A bejelentkező csoportok 83 százaléka a volt diákcsoport (397 csoport 12 040 fővel), legtöbbjük középiskolás (62 százalék). Emellett általános iskolások (32 százalék) és egyetemisták (6 százalék) is szép számmal megfordultak a NÖRI helyszínein.

Egyre több iskolás csoport látogat el a Fiumei úti sírkertbe

Kiemelten nőtt a Fiumei úti sírkertbe látogató iskolai csoportok száma. A NÖRI szerint ez azt mutatja, hogy a nemzeti emlékhelynek a maga sokoldalú arculatával, térhatásával, tematikai profiljával erős megszólító hatása van azokra a tanulói csoportokra, akik az ott nyugvó jeles személyiségek életművével szeretnének foglalkozni. De azokra is hat, akik a képző- és építőművészet, a botanika vagy a historikus hátterű iskolai közösségi programok megvalósításához keresnek helyszínt.

Móczár Gábor főigazgató a közleményben kifejtette: a tavalyi adatok a 2022-ben indult Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programjuk alapelveit is igazolják. A történelem szempontjából kiemelt helyszíneken a köznevelés és a szakképzés szereplői számára egyszerre van jelen az iskolán kívüli ismeretszerzés, a tapasztalati tanulás és a magyar történelem iránti erősödő érdeklődés.

Lelépő

Kapcsolódó