Lelépő
Image default

Budapest desszertje egy hihetetlenül izgalmas ízbomba – Interjú a győztes sütemény megalkotójával

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája névre hallgató süteménye nyerte el az idei Budapest desszertje elismerést, amely tulajdonképpen egy linzer alapra helyezett mousse kocka hihetetlenül izgalmas ízekkel. Farkas Edina, a desszert megalkotója azonban még több kulisszatitkot is elárult a Lelépőnek.

Az Édes Napok versenyének sajátossága, hogy minden évben az előző győztes határozhatja meg a két legfontosabb alapanyagot, ami idén az alma és a mogyoró volt. Cukrász szempontból ez mennyire könnyű párosítás?

Magunk sem gondoltuk hogy ennyire harmonikusan tud együtt működni az alma és a mogyoró. Eddig külön-külön dolgoztunk velük. Igazán az arányokat kellett eltalálni hogy egymás ízének elnyomása nélkül mindkettő érvényesüljön egy süteményben.

Fotó: Ferencz-Fekete Veronika, a Veranda Cukiműhely fotósa

Milyen szempontok alapján keresték hozzá a többi ízt, hogy végül tökéletes legyen a sütemény harmóniája?

Nem szerettünk volna nagyon összeszokott ízeket használni, mint például az alma és a fahéj, hanem valami izgalmasabbat kerestünk, így az édes/savanyú ízkombinációkkal játszottunk.

Az ízbombát a belső kockában helyeztük el

– narancsos-kávés karamell, közvetlen mellette lágy citromkrémmel, és egy jó adag citromos alma kompóttal. Ezt az egészet pedig egy lágy-könnyed giandujás mousse öleli körbe. Mindemellett a süteményben különböző elemeket is meg kívántunk mutatni a ropogóstól a mousse-ig.

Fotó: Ferencz-Fekete Veronika, a Veranda Cukiműhely fotósa

A desszert a Bazilika előtt megrendezésre kerülő Édes Napokon fog bemutatkozni. Hány darab süteménnyel készülnek a péntektől vasárnapig tartó rendezvényre?

Reménykedünk a jó időben, a vidéki és budapesti látogatókban valamint az éppen Budapesten tudatos vagy éppen ránk bukkanó turistákban, így

közel háromezer darab süteménnyel készülünk.

Jövőre Önök fogják meghatározni Budapest desszertjének két kulcsalapanyagát. Gondolkodtak már azon, milyen kihívás elé állítják a cukrászdákat? 

Ezt a lehetőséget nemrég tudtuk meg, így nem gondolkodtunk rajta – idő előttinek is gondolom – de az biztos, hogy próbálunk egy izgalmas párost kitalálni, mint amit mi is kaptunk.

lelépő.hu

Kapcsolódó