Lelépő
Image default

Akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat, aki a Balaton jegére lép

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni – figyelmeztetett a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 
 
A rendőrség tájékoztatása szerint a tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult jég három-hét centiméter vastagságú, bizonytalan szerkezetű, így
 
alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra.
 
Úgy vélik, nem várható, hogy a Balaton befagy a következő napokban, sőt olvadás kezdődhet szombattól, amely az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból.
 
A somogyi rendőrség hangsúlyozta: 
 
szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog.
 
Gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. Közleményükben jelezték, hogy
 
a rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását.
 
A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár százötvenezer forint pénzbírsággal is sújthatják.
 
A Balaton jege csodás látványt nyújt, ahelyett azonban, hogy rálépnénk, nézegessünk róla varázslatos fotókat. Ebben, ebben és ebben a cikkünkben ilyeneket mutatunk profi- és hobbifotósoknak köszönhetően.
 
lelépő.hu, fotók: Dornics Ákos

Kapcsolódó