Lelépő
Image default

Egészen elképesztő fesztiválnak ad otthont a csodálatos Boronkai kastély

Magyar és nemzetközi előadóművészek fellépése mellett családi programok is várják az érdeklődőket Boronclassic Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválon szeptember 15. és 17. között a Boronkai kastélyban.

Az eseménysorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik kiemelt eseményeként valósul meg.

A rendezvényen különféle zenei korszakok, műfajok képviselői lépnek fel. Nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal tehetségek felkarolására, bemutatására, zenésznövendékek bevonására is – hangsúlyozta a programot szervező Boronka Futura Egyesület elnöke sajtótájékoztatóján. Bebesi Erika azt mondta, hogy reményeik szerint az esemény

kulturális hidat képez majd a világ neves előadóművészei és a Veszprém-Balaton régió között.

A háromnapos fesztivál a Boronkai kastély falai között talált otthonra. Az eseménysorozat Dvorak és Brahms egy-egy művével indul, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, az esemény művészeti vezetője és a Calypso Quartet közreműködésével.

Farkas Gábor ismertetése szerint a Boronkai kastély fesztiváljának fellépői között van egyebek mellett Özkan Berkay fiatal török zongoraművész és Farkas Yuki zongoraművész is. Ott lesz Joszuke Simizu csellóművész, Katoh Hiroko szoprán, a Magyar Állami Operaház énekese. Az érdeklődők láthatják és hallhatják Haruka Nagao hegedűművészt, a Magyar Állami Operaház 1. szóló koncertmesterét is.

A fesztiválon bemutatkoznak fiatal zongoraművészek, a Zeneiskolától a Zeneakadémiáig című programban.  Kovács Lotti, valamint Farkas Benjamin Kotaro koncertje várja a közönséget Várnagy Andrea és Farkas Gábor zongoraművészek közreműködésével. Utóbbiak interaktív beszélgetésen mutatják be a gyerekeknek a hangszereket. Farkas Gábor szerint az esemény célja az is, hogy a gyerekek testközelből ismerhessék meg a művészeket. A tradicionális japán hangszereken játszó Sakura együttes a zenén túl japán zenei eszközöket is bemutat a Boronkai kastély közönségének.

Vikman Pál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa komolyzenéért felelős projektmenedzsere szerint a klasszikus zene manapság nem olyan népszerű, vidékre kevés komolyzenei program jut el. Az EKF-sorozat részeként azonban sok klasszikus koncertet rendeznek, például a Boronkai kastély falai között is. Céljuk, hogy a fiatalok és a gyerekek élőben tapasztalják meg a klasszikus zene varázsát és erejét – hangsúlyozta.

Lelépő, fotók: Boronkai Kastély Facebook oldala

Kapcsolódó