Lelépő
Image default

Fakitermelés miatt másfél hónapig életveszélyes az út az ország egyik legnépszerűbb tanösvényénél

Az EGERERDŐ Zrt. Egri Erdészete weboldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy Bélapátfalvánál, a Bél-kő tanösvény mentén fakitermelést végez, emiatt korlátozásokra kell számítani.

A Bél-kő tanösvény mintegy egy kilométer hosszan a Bélapátfalva 26/B erdőrészlet mellett halad. Ez egy nagyon szép, középkorú, de igen sűrű faállományú bükkös erdő a Bél-kő alján.

Egy kilométeres szakaszt érint a korlátozás a Bélkőnél

„Az erdőrészletben 2024.02.07-től terv szerint másfél hónapig készletgondozó fahasználat folyik, amely az örökerdők erdészeti kezelési formája” – írja Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető.

Éppen ezért az erdőjárók biztonsága érdekében

az egy kilométeres szakaszon hétközben, munkaidőben a gyalogos forgalmat korlátozzák.

„Nyomatékosan kérjük a kirándulókat, hogy ne a burkolt utat használják mert az életveszélyes, hanem a tőle nyugatra futó, a fákon sárga-fekete szalaggal jelölt kerülő utat” – húzza alá a szakember.

Ezért van szükség a másfél hónapos munkára a tanösvény mentén

Az Egererdő közleményében a faállomány kezelési módjának célját is elárulta. Ez pedig nemmás, minthogy hosszú távon létrehozzanak egy változatos szerkezetű, számos más összetevője mellett különböző korú és fafajú faegyedek alkotta

stabil erdei ökoszisztémát, amely az erdőjárók számára állandó erdőképet biztosít.

„Az ilyen „örökerdőkben” úgy végezzük az értékes faanyag kitermelését, hogy ne keletkezzen nagyobb összefüggő területen „üres” vágásterület, hanem folyamatos legyen az erdővel való borítottság” – magyarázza Vigh Ilona. Hozzáteszi, mindezt vegetációs időn kívül, a téli nyugalmi időszakban hajtják végre, ezzel is minimálisra csökkentve az élővilág zavarását.

Ezt olvastad már?

A Bél-kő a Bükkben található, amely egyedi formáját az évszázados kőbányászat eredményeképpen kapta. Talán éppen ezért rendkívül varázslatos, zord sziklavilágát bármelyik Trónok harca részben el tudnánk képzelni.

Mintha a Trónok harca díszlete lenne, úgy fest ez a magyar hegy

Lelépő

Kapcsolódó