Lelépő
Image default

Indul a békavonulás Sikondán

A Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztatása szerint március 8-án, azaz Nőnapon indult el az első néhány béka, a hétvégén azonban nagyobb vonulásra lehet számítani Sikonda környékén. 
 
A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. Tudni illik, hogy a szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek.
Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására, a telelőhelyükről tömegesen megindulnak e kétéltűek a vizek felé.
 
Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, aki – fajtól függően 800 és 12000 közötti számú petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes. Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra, tovább tetézve a dolgot akár hárman négyen is.
 
A mentés a korábbi években úgy zajlott, hogy egy hosszú hálót kifeszítenek, ebbe kerülnek bele a békák, akiket aztán vödörbe téve átviszik az úton és a tóba, vagy amellé helyezik őket. Idén a nemzeti park tájékoztatása szerint olyan drasztikusan lecsökkent a békák száma, hogy a háló kihelyezésre és a javítására szánt időt és energiát szeretnék inkább a mentésre fordítani.
 
 
Önkéntesekre nagy szükség van, hiszen minél kevesebb ember van kint a helyszínen, annál nagyobb szakaszt kell ellenőrizniük, így hosszabb idejük van az állatoknak arra, hogy beljebb jussanak az úton. Aki csatlakozni szeretne, itt talál bővebb információkat és elérhetőségeket
 
lelépő.hu, fotók: Unsplash, illusztráció

Kapcsolódó