Lelépő
Image default

Huszonhét barlangi mentőnek kellett kihoznia a sérült túrázót az egyik magyar barlangból

Mentőakció zajlott pénteken a Mátyás-hegyi barlangban. Egy szingapúri, bokasérült túrázót kellett felhozniuk negyven méter mélységből a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) szakembereinek.

A felszíntől négyszáz méterre sérült meg a túrázó, barlangi mentők mentek érte

Magyar Barlangi Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a riasztás pénteken délben érkezett arról, hogy egy turista a barlang Földgömb-terem nevű szakaszában, negyven méter mélységben, négyszáz méterre a felszíntől megsérült. A helyszínre a szervezet huszonhét munkatársa vonult ki. Az elsőként érkező orvoscsoport megvizsgálta a sérültet, rögzítette kificamodott bokáját, majd szállítható állapotba hozta.

A mentés során speciális barlangi mentőhordágyat használtak. Ez lehetővé tette, hogy a sérült a felszínre vezető, szűkületekkel tagolt, mintegy négyszáz méteres úton biztonságosan rögzítve maradjon még a vertikális, kötéltechnikai manőverek alatt is – írták.

A sérült barlangjáró délután került a felszínre, ezután átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. Ők további vizsgálatokra és ellátásra a Honvédkórházba szállították.

Ovarallos túrára érkezett a barlangok hónapja programjára

A bajba került turista egy úgynevezett overallos túra résztvevője volt. Ezen az érdeklődők szakképzett barlangi túravezető segítségével látogathatnak bizonyos kiépítetlen barlangokat, barlangszakaszokat.
A baleset a Mátyás-hegyi-barlang „Nagy kör” néven ismert, népszerű túraútvonalán történt, ahol így évente mintegy hat-nyolcezer érdeklődő tekinthet be a barlangkutatók világába – tették hozzá.

A Mátyás-hegyi-barlangban évente csupán néhányszor történik kisebb baleset, személyi sérüléssel járó a legutóbb 2022 augusztusában volt. A szervezetnek a tavaly ősszel Törökországban végrehajtott mentőakciója óta ez volt az első éles bevetése – áll a közleményben.

Lelépő, fotók: MTI, BMSZ/Kovács Márton

Kapcsolódó