Lelépő
Image default

Ilyen a Balaton, ha viharos arcát mutatja meg

Azt szokás mondani, hogy a magyar tengernek ezernyi arca van. Ezek közül egyet akkor látunk, amikor a Balaton fölé megérkeznek a nyári viharfelhők. A látvány sokakat rabul ejt. Nem véletlenül.

A Balaton fölött különleges módon jelennek meg a természeti erők. A vihar dinamikája a szárazföldön és a vízen is lekövethető. A szélvihar által keltett hullámok a víz felszínén hatalmas erővel csapnak össze,

ez a mozgás pedig szabályosan megbabonázza az embert.

Mindez rendkívül jól visszaköszön egy igen fiatal, csupán tizenhét éves fotós, Englert Gábor képein, aki maga is a Balaton szerelmese.

A Balaton gyakran a nyugalom, a nyár, a pihenés és a vízi szórakozás szinonimája. Ezzel áll kontrasztban mindaz, amit a nyári zivatarok és viharok idején tapasztalunk. Sötétebb, fenyegető felhőket hoz magával, a

komor színek pedig drámai hatást keltenek a víz felett.

Különösen igaz ez akkor, ha egy hatalmas peremfelhő közelít.

A nyarat jelentő napsütés helyett ilyenkor a főszerepet a villámlások, majd később ismét előbukkannak a sugarak, hogy aztán gyönyörű szivárványok hozzák el ismét a megnyugvást.

A vihar idején a vízi állatok biztonságos menedéket keresnek maguknak, ahogyan azonban elcsendesedik az időjárás, ismét birtokukba veszik a Balatont.

Korábban is osztottunk meg a Lelépőn látványos képeket a Balatonról vihar idején. Ebben a cikkünkben ezek is megtekinthetők. Tavasszal is hihetetlen arcát mutatta a magyar tenger, március végén pedig egészen különleges módon még a sarki fény is megjelent Fonyódnál. Az idei időjárás eddig nagyon változékony volt, tubákat, sőt, több tornádót is megfigyelhettünk országszerte.

Lelépő, fotók: Englert Gábor

Kapcsolódó