Lelépő
Image default

A Balaton az új Északi-sark? Hamarosan költözhet a Mikulás!

Decemberben ugyan több ezer turistát várnak a Balatonra a térség turisztikai szakemberei, de úgy vélik, hogy a balatoni települések összefogásával, a finn modellhez hasonló Mikulás-projekttel jobban ki lehetne használni az adventi időszakot.
 
Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a karácsonyi időszak előtt is számos olyan rendezvényt tartanak, amelyek ismét bebizonyíthatják, hogy a Balaton nem zárt be a nyári időszak végeztével, és
 
a téli Balaton is vonzó úti cél lehet a magyar családok számára.
 
 
Éskovács Péter, a Nyitott Balaton akció egyik tanácsadója úgy véli: az adventi időszakot összefogással a balatoni települések programgazdái jobban is ki tudnák használni. Ehhez az kellene szerinte, hogy a finn utazási szakemberek példáját kövessék a régió településeinek vezetői, turisztikai- és marketingszakemberei.
 
Felidézte: az 1980-as években a finn hatóságok új turisztikai stratégiát dolgoztak ki Lappföld tartományban, ennek központi eleme a Mikulásfalu volt Rovaniemi városában. A sikeres kampány miatt a lapföldi Mikulás lakhelyét évente több mint félmillió utazó keresi fel, akiknek mintegy hatvan százaléka külföldi, a többi pedig belföldi látogató.
 
A Mikulás alig hatvanezer fős városának környékén a turisták 2,9 millió éjszakát töltenek el.
 
A finn modellhez hasonlóan megtervezett és jól kivitelezett Mikulás-projekt olyan téli turisztikai szezont teremthetne a balatoni régióban, amely nem csak magyar, de a környező országok családjait is utazásra késztetné. Egy jól átgondolt terv alapján működő úti célon a vendégek az átlagnál többet is költenének még akkor is, ha a decemberi időszak nem a főszezon ebben a régióban – tette hozzá a szakember.
 
MTI nyomán Lelépő.hu, fotók: Unsplash

Kapcsolódó