Lelépő
Image default

Rákkeltő anyagokat találtak a Budavári Palota felújítása során

A kommunista átalakítás idején használt veszélyes anyagok eltávolításával folytatódik a Budavári Palota északi szárnyának megújítása – jelentette be közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program.

Azbesztet találtak a Budavári Palota tetőzetében

A szakértők a felmérések során sok jelét találták a korábbi átalakítások szakszerűtlenségének és a kivitelezés hanyagságának. Az 1960-as években elvégzett illesztési és falazási hibák, a téglakötések és az újra beépített eredeti kőelemek tisztításának hiánya már kiderült. Emellett mára kiderült az is, hogy

a tetőzet fedésére azbeszt tartalmú palát használtak.

A palák esetében ez a rendkívül veszélyes, rákkeltő anyag hasonló szerepet töltött be, mint a betonban a betonvas. A cementbe kevert azbesztszálak adták a szilárdságot. Egy rossz állapotban lévő, sérült, elöregedett azbeszttartalmú palatető az erózió, szél hatására folyamatosan szennyezi a légteret, amelyet szakszerű mentesítéssel lehet megszüntetni.

Több mint tízezer négyzetméternyi palát távolítanak el

A Nemzeti Hauszmann Program szakértői a megfelelő biztonsági óvintézkedések és a hatályos jogszabályok betartása mellett a Budavári Palota északi, úgynevezett „A” épületéről több mint ezer négyzetméter palát távolítanak el.

Ennek azbeszttartalma közel 12-14 százalékos.

A tetőszerkezet utótisztítása speciális berendezéssel történik, majd szállekötő anyaggal kezelik a megtisztított felületeket, hogy ne kerüljön a levegőbe szennyeződés.

Első a biztonság

Az eljárás során a szakemberek különös figyelmet fordítanak a munkatársaik védelmére is. Légzésvédő maszkokban és teljes testvédelmet nyújtó kapucnis védőruhában, speciális kesztyűben zajlik a mentesítés. A keletkező veszélyes hulladék szakszerű csomagolását a helyszínen végzik el a szakemberek a megfelelő környezetvédelmi és közegészségügyi szabályok betartásával. Ezeket a kijelölt veszélyes hulladéklerakóba szállítják.

Megújítják az épületegyüttes díszes tetőzetét, ahol az eredetivel azonos, természetes palafedést alkalmaznak, amely sem a környezetre, sem az egészségre nem jelent veszélyt a jövőben.

Lelépő, fotók: Nemzeti Hauszmann Program

Kapcsolódó