Lelépő
Image default

Az ország leghosszabb zipline pályája épülhet meg Budapesten

Az ország leghosszabb, közel másfél kilométer hosszú zipline-t építenék meg Budapesten. A Pénzcentrum tájékoztatása szerint a János-hegy térségében, Natura 2000-es területen épülhet fel az átcsúszó pálya, amihez a környezetvédelmi hatósági eljárását a napokban tűzte ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleménye szerint a ZipLine BDP Kft. egy 1410 méter hosszú zipline pályát építene a XII. kerületben található

János-hegy, Hunyad-orom és Zugliget térségében.

A tervek szerint a pálya indító állomása a Libegő felső állomása és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti gyalogos ösvény mellett lenne.

A drótpálya földfelszín feletti legnagyobb magasságát a Zugligeti Niche kemping fölött érné el 68,37 méteren. A Libegő nyomvonalát a felszíntől számított 25,38 méter magasságban keresztezné. A Zugligeti út légterét, a Libegő alsó állomása mellett mintegy 42,48 méter magasságban szelné át.

Úgy tudni, a pálya üzemeltetésében kulcsszerep hárulna a Libegőre. Mind a felső állomás, mind az alsó állomás a Libegő felső, illetve alsó állomásáról lenne megközelíthető, és a jegyváltás, valamint az eszközök tárolása is erre a meglévő infrastruktúrára épülne.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, Komárom-Esztergom megyében, a Tata közelében található Kálvária-domb előterében is építenek majd egy drótköteles csúszópályát.

Lelépő.hu, fotók: Illusztráció, Unsplash

Kapcsolódó