Lelépő
Image default

Vasárnap még az Oscar-gálán főzött, szerdán már Magyarországon kóstolt a sztárséf

A legnagyobb amerikai filmes díjátadó gáláját követő fogadás menüjét évtizedek óta jegyző sztárséf, Wolfgang Puck ismét Budapesten járt és a magyar gasztronómiával ismerkedett.
 
A sztárséf, aki a világ tíz leggazdagabb séfjének egyike, nem először találkozik hazánk legismertebb gasztrobloggerével. Wolfgang Puck a Matild Palotával való gasztronómiai együttműködése miatt időről-időre ellátogat Magyarországra, ilyenkor pedig nem mulasztja el, hogy valami újat tanuljon a magyar gasztronómiáról. Tavaly nyáron Zsófi egy paprikafarmot mutatott a híres séfnek, az akkori találkozás pedig egy érdekes felismerést hozott: Wolfgang Puck, ahogy oly sok külföldi, nem tudja, mit is jelent a főzelék. 
 
A főzelékre nincsen más nyelvben szó
Mautner Zsófi szerint a főzelék igazi magyar specialitás, még lefordítani is nehéz, hogy ez pontosan micsoda, mert nem létezik rá angol kifejezés. Valahol a pörkölt és a leves között helyezkedik el a palettán, Zsófi egy gasztronómiához értő ismerőse, aki egyébként a UCLA-n tanít, mint professzor, egy új kifejezést is alkotott rá a ’stew’ és a ’soup’ szavakból, így született meg a ’stoup’, melyet most Zsófi is továbbadott Wolfgangnak, amikor főzelékeit prezentálta.
 
A kóstoláshoz csatlakozott Szántó István, a Spago Budapest vezető séfje és Tetsu Yahagi, Wolfgang Puck jobbkeze.
 
Mautner Zsófit lenyűgözte a vitalitása, a profizmusa, a valódi érdeklődése, nyitottsága és a derűje. Hozzátette: már második alkalommal volt alkalma a magyar konyhából mutatni neki egy – ezúttal számára teljesen ismeretlen – szegletet.
 
A főzelékek, melyeket vitt neki:
medvehagymás zöldborsó grillezett gombával, sáfrányos sárgarépa sült kelbimbóval, répazölddel, és kovászos uborkás krumplifőzelék lágytojással, kaporral. 
 
– Nekem úgy tűnt, hogy nem csak udvariasságból dicsérték a főzelékeket – mondja, kiemelve, boldog volt, hogy éppen a nemzeti ünnepen, március 15-én valósult meg ez a találkozás. Úgy véli, ő ezen az ünnepen ennél hazafibb nem is lehetett volna. 
 
– Nem tudom, hogy ezek után legyen-e az a küldetésem, hogy az Oscar-gálán egyszer szolgáljanak fel főzeléket. Remélem, hogy találkozunk majd még Wolfganggal, és akkor előhozakodok neki az ötletemmel – teszi hozzá.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó