Lelépő
Image default

Fa Nándor után második magyarként indul Weöres Szabolcs a világ legnehezebb vitorlásversenynén

Weöres Szabolcs megvalósította nagy tervét. A magyar hajós a New York-Vendée viadalon begyűjtötte a Vendée Globe-on való induláshoz még szükséges mérföldeket. Ezzel eldőlt, hogy ott lesz a szóló földkerülő vitorlásverseny novemberi rajtjánál.

Weöres Szabolcs a hosszú téli szünet és a hajó felkészítése, tesztelése után április 29-én indult a New Europe-pal New Yorkba. A 3600 mérföldes (6500 kilométeres) útra elkísérte Irina Gracseva, valamint Sükösd Balázs, akivel már egy csapatban megkerülték a Földet a Hong Kong Challenge-en.

Gyorsasági versenyt nyert Weöres a Szabadság-szobor lábánál

A cél az volt, hogy a vitorlást biztonságban átvigyék Amerikába, miközben kalibrálják a műszereket, kipróbálják a fejlesztéseket. Ez sikerült, bár az Öreg hölgy – ahogy Szabi nevezi a hajót – kormánytörést szenvedett, de ez csak a május 12-i érkezés után derült ki. New Yorkban a vitorlás és a magyar csapat is kitett magáért.

Megnyerték a Szabadság-szobor lábánál, a Manhattan-öbölben rendezett Vendée Liberty elnevezésű egymérföldes gyorsasági Versenyt a D csoportban.

Ezzel maguk mögé utasítottak több, modernebb felszerelésű hajót.

Hosszú ideje gyűjti a mérföldeket a magyar sportoló

Weöres Szabolcs – immár egyedül – május 29-én vágott neki a Franciaországba vezető 3500 mérföldes útnak. A New York-Vendée az utolsó kvalifikációs megmérettetés volt a Vendée Globe előtt: a transzatlanti viadalon, ahol 1,5-ös szorzóval számolták a mérföldeket, 28 hajó indult.

Weöres Szabolcsnak ahhoz, hogy bekerüljön a földkerülő verseny 40 indulója közé – egy hely szabadkártya útján talál gazdára – még 1500 mérföldet kellett mindenképpen lehajóznia, amit sikerrel teljesített. Végül a 25. helyen ért célba 15 nap 1 óra 13 perc és 4 másodperc alatt,

megszerezve ezzel a Vendée Globe-indulás jogát!

A kvalifikáció során a mérföldgyűjtés még 2022-ben kezdődött, ahogyan arról a Lelépő is többször beszámolt, Weöres Szabolcs kilenc nagy versenyen bizonyította kitartását és felkészültségét.

„Nagyon fáradt, de rendkívül boldog vagyok, hogy végre célba értem. Nehéz verseny volt, de megvan amiért küzdöttem, ott lehetek a Vendée Globe rajtjánál. Köszönöm mindenkinek a drukkolást.” mondta Weöres Szabolcs a befutó után.

Szabolcs a Vendée Globe előtt még egy nagy nemzetközi versenyen áll rajthoz, a szeptember 10-15 között sorra kerülő Défi Azimuton.

A vitorlázás Everestje vár rá

Weöres Szabolcs Fa Nándor nyomdokaiba lépve második magyarként fog elindulni a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót. Terve megvalósításában a MOL-Új Európa Alapítvány, a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a GreenGo és az MBH Bank is segíti. A tizedik Vendée Globe idén, 2024. november 10-én rajtol Les Sables d’Olonne-ból.

Lelépő

Kapcsolódó