Lelépő
Image default

Tovább lesz látható a Nemzeti Galéria jelenlegi legnépszerűbb kiállítása

A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítja Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállítását a Magyar Nemzeti Galéria. A Vaszary János két tucatnyi, mindeddig lappangó munkáját is felvonultató tárlat április 2-ig lesz látogatható.
 
A kiállításon bemutatott mintegy hetven műből huszonnégy alkotás mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A múzeum gyűjteményében „lappangó” műveket sehol sem reprodukálták korábban,
 
közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe.
 
 
Vaszary János a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja, az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később pedig
 
az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott.
 
 
A tárlaton bemutatott festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik:
 
a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.
 
 
A kiállítást a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművek, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött, kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt főművek egészítik ki, melyeket rendszeresen tartott tárlatvezetéseken még jobban meg lehet ismerni. 
 
lelépő.hu, fotók: MNG

Kapcsolódó