Lelépő
Image default

Kilenc érdekesség az ország első számú Trianon-emlékművéről

A Trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült el az Összetartozás Emlékhelye, amely az Országház előterében, az Alkotmány utca torkolatában található.

Az Összetartozás Emlékhelye nemcsak a történelmi Magyarországra emlékeztet, hanem modern és szimbolikus megjelenésével a jelen és a jövő nemzedékei számára is fontos üzenetet közvetít. Az emlékmű számos érdekes részletet rejt magában, melyek közül a nemzeti összetartozás napján tizet gyűjtöttünk össze.

Helyszín és kialakítás

Az emlékmű az Országház előterében, az Alkotmány utca torkolatában kapott helyet. Ez a stratégiai elhelyezés biztosítja, hogy az emlékmű könnyen megközelíthető és látható legyen a látogatók számára.

Kortárs építészeti megoldások

Az emlékmű a kortárs építészeti és tájépítészeti eszközöket ötvözi. A száz méter hosszú, a Kossuth tér felől lejtő négy méter széles sétány modern és letisztult dizájnjával hívja fel magára a figyelmet.

12.485 település neve

Az emlékmű oldalfalaira a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12.485 településnevét vésték fel. Ezek a nevek különálló gránittéglákon jelennek meg.

Gránittéglák mérete

Minden település neve egy-egy különálló gránittéglán jelenik meg. Három különböző méretű tégla létezik, így agysága a települések lélekszámára is utal.

Véletlenszerű elrendezé

A településnevek elrendezése véletlenszerű, így nincs különbségtétel határon inneni és túli, magyar többségű vagy magyar lakosság nélküli települések között.

Emlékhely szíve a meghasadásra utal

A sétány a Honvéd utca kereszteződésénél éri el az ötméteres mélységet, ahol az emlékhely központi része található. Itt egy körüljárható, hét szegmensből álló, meghasadt gránittömb található, közepén égő öröklánggal.

Szimbolikus örökláng


Az örökláng a szegmensek közötti réseken keresztül látható. A láng a magyar nemzet megmaradását és az emlékezést szimbolizálja.

Temetés és feltámadás gondolata

A talajszint alatti kialakítás nemcsak az Országházra való rálátást biztosítja, hanem tudatosan ülteti el az ott járóban a temetés és feltámadás gondolatát, különleges jelentést adva az emlékműnek.

Hét szegmens szimbolikája

A hét szegmens a szomszédos államokat, az utódállamokat szimbolizálja, míg a középső, a lángot hordozó tömb a „megmaradt” Magyarországot jelképezi.

Lelépő, fotók: Facebook

Kapcsolódó