Lelépő
Image default

Olyan helyen virágzik a téltemető a Hortobágyon, ami még a szakembereket is meglepte

Nem szokványos helyen virágzik idén a téltemető a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Habarics Béla, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársának tájékoztatása szerint ugyanis a fákra is felkapaszkodott a növény.

Furcsa helyen bontogatja szirmait a téltemető

„Az idén hatvanöt éves Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területen a téltemető virágzás derekán járunk. A park megfelelő élőhelyein kisebb nagyobb foltokban pompázik sárga szirmaival ez a védett növény” – írja a szakember a nemzeti park közösségi oldalán. Hozzáteszi, idén a tavalyihoz képest később jelentek meg a tavasz hírnökei.

Kiemeli, hogy az eddigiektől eltérően azonban nemcsak a csupasz avart népesítették be, hanem egyes példányaik a fára is felkapaszkodtak.

Egy öreg, kiodvasodott platán mohás törzsén, a földtől körülbelül hatvan centiméterre egy kisebb téltemető csoport bújt elő.

„Ehhez hasonló megjelenést eddig még nem tapasztaltunk” – fűzte hozzá a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa.

Mint ismert, a téltemető egy gumós, bokros növény, amely a boglárkafélék családjába tartozik, és 8-18 centiméter magasra nő. A védett, korán virágzó úgynevezett geofiton növény egy időben nyílik a hóvirággal. Könnyen felismerhető fényes, sárga virágairól, melyek alatt gallérozó murvalevelek helyezkednek el kör alakban.

Ezt olvastad már?

Olvasónk, Lakotárné Lőrincz Edit a hétvégén a keszthelyi Festetics-kastélynál tett egy könnyed sétát. Ha pedig ott járt, meg is örökítette, hogyan köszöntött be a tavasz a 18-19. században épült pazar épületegyüttes parkjába. A fotókon jól látható a virágba borult téli jázmin, a tömegesen nyíló téltemető és az is, hogy teljes pompájában várják a látogatókat az aranyeső-bokrok is.

Csodálatos látvány a sárga virágokba borult keszthelyi Festetics-kastély – képgalériával

Lelépő, fotók: Habarics Béla, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldala

Kapcsolódó