Lelépő
Image default

TOP 5 hely, ami téli madárlesre csábít

A Körös-Maros Nemzeti Park tájegységei tökéletes úti célok lehetnek azok számára, akik a madarak téli életét szeretnék megfigyelni. Ráadásul most olyan hazánkban áttelelő madarakat is megleshetünk, amelyek igazi kuriózumnak számítanak.

Dévaványai-ecsegi puszták

A Dévaványai-ecsegi pusztákon népes vetési varjú csapatok mozognak a határban. Csak kisebb részük a hazai költőállomány, többségük Ukrajnából, Oroszországból és a skandináv országokból érkezik hozzánk telelni.

Ami az énekesmadarakat illeti, a cinegék közé gyakran vegyülnek téli vendégek. Szajkók, meggyvágók, süvöltők, csonttolúak, fenyőpintyek, fenyőrigók bukkanhatnak fel. Ezeket az egzotikus megjelenésű, szép madarakat a települések belterületén kihelyezett madáretetőkön is jó eséllyel megpillanthatjuk.

Fehér-tó

A kardoskúti Fehér-tó térségébe november közepén érkeztek meg az első kékes rétihéják és gatyás ölyvek. Utóbbiak közül általában három-öt példány telel itt, de idén még december első felében is csak két példányt láttak a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a tó körüli gyepeken.

December első napjaiban felbukkant a tónál egy csapat hósármány. Az énekesek közül a réti pityerek néhány példányos csapataival is gyakran találkozhatunk. A fenyőrigók első előhírnökei idén meglepően korán, már november elején megjöttek. Számuk később a szokásosnál lassabban gyarapodott, még december első felében is csak néhány tíz példányból álló csapatokat láthattak a szakemberek.

Makói tájegység

A Körös-Maros Nemzeti Park makói tájegységébe idén viszonylag korán megérkeztek a kékes rétihéják és a fenyőrigók. A gatyás ölyvek, nagy őrgébicsek viszont csak november végén jelentek meg.

Erdei környezetben, például a Maros menti erdőkben találkozhatunk fenyőpintyekkel, fenyőrigókkal, de a feltűnő színezetű süvöltők is megfigyelhetők itt a hideg évszakban.

Kígyósi-puszta

A Kígyósi-pusztán még december közepén is csak szórványosan voltak énekesmadarak. A fenyőrigók kisebb, néhány tucat egyedből álló csapatokban mozogtak. A korábbi években ilyenkor már több százas csapatok táplálkoztak a pusztán, seregélyekkel vegyülve.

December elején láttunk néhány süvöltőt, s érkeztek réti pityerek is. A nagy őrgébicsek szintén mérsékelt számban vannak jelen, hasonlóan a kék galambokhoz.

Kis-Sárrét

Ahogyan azt a Lelépő korábban már megírta, a Kis-Sárréten az egyik legnagyobb számú vendég idén is a fenyőrigó, december elején már négyszáz-ötszáz példányból álló csapatait is megfigyelték a nemzeti park szakemberei.

Úgy tudni, fő tápláléka ilyenkor a kökény, galagonya és vadrózsa termése, valamint különböző gyommagvak, melyekből itt gazdag a kínálat. A térség másik jellemző madara így télvíz idején a csíz, mellyel legtöbbször az Ugrai-rét égereseiben találkozhatunk, ahol az égerfák terméseit fogyasztja. A pintyfélék közé tartozó süvöltők első csapatai novemberben érkeztek, számukra a fő táplálékot a kőrisfák termése jelenti.

Lelépő

Kapcsolódó